Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Pomembno je pokazati, da je Evropa sposobna reagirati v realnem času

Predsednik vlade Janez Janša se danes in jutri udeležuje izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, ki bo v celoti posvečeno pogajanjem o Večletnem finančnem okviru EU 2021-2027, vključno s pogajanji o novo predlaganemu instrumentu za okrevanje.

Predsednik vlade Janez Janša se danes in jutri udeležuje izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, ki bo v celoti posvečeno pogajanjem o Večletnem finančnem okviru EU 2021-2027, vključno s pogajanji o novo predlaganemu instrumentu za okrevanje. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je 10. 7. 2020 predstavil kompromisni predlog, ki predstavlja osnovo za pogajanja. Slovenija bo v pogajanjih o večletnem finančnem okviru EU in z njim tesno povezanim Instrumentom za okrevanje delovala na podlagi že sprejetega mandata in prioritet za zaključno fazo pogajanj o večletnem finančnem okviru EU 2021-2027.


Kot je v izjavi ob prihodu na izredno zasedanje, ki tokrat poteka s fizično prisotnostjo evropskih voditeljev v Bruslju, dejal slovenski premier Janez Janša, smo pripravljeni na resna in eventualno tudi dolgotrajna pogajanja in pogovore. "Za sedanjo situacijo je izjemno pomembno, da dokažemo, da je Evropa sposobna reagirati v realnem času," je poudaril predsednik vlade Janez Janša in dodal, da je "tako za Slovenijo kot za vse ostale članice EU ta trenutek še posebej občutljiv zato, ker nismo popolnoma prepričani, da je nevarnost z epidemijo koronavirusa mimo." Prav zato so, po besedah predsednika vlade, še posebej odločitve, vsebovane v okviru sklada za okrevanje in odpornost tiste, ki lahko pomembno dvignejo ne samo naše finančne sposobnosti za odpravo posledic epidemije, ampak tudi našo samozavest in zaupanje v to, da se pripravimo eventualno na nadaljevanje te nevarnosti v jeseni.


"Za Slovenijo je še posebej pomembno, da si v okviru sklada za okrevanje zagotovimo dovolj sredstev za dopolnitve in za modernizacijo našega zdravstvenega sistema, kajti v zadnjih mesecih se je dodatno pokazalo še marsikaj, kar potrebujemo za to, da bomo v prihodnje pripravljeni na podobne izzive, kot je bila epidemija koronavirusa," je poudaril predsednik vlade Janez Janša. Dodal je tudi, da po njegovih dosedanjih razgovorih s kolegi iz drugih evropskih držav v zadnjih desetih dneh, "ko smo se pripravljali na evropski vrh, lahko rečem, da je pripravljenost velike večine za to, da danes dogovor dosežemo."


"Sam osebno pa bom zadovoljen, če danes in jutri rešimo najpomembnejša strateška vprašanja, kot je odnos med subvencijami in posojili, kot so makro številke in v nadaljevanju, vsekakor pa še ta mesec, rešimo tudi podrobnosti, " je zaključil premier.

Posnetek izjave predsednika vlade ob prihodu na vrh EU