Skoči do osrednje vsebine

Pozdrav ministrice dr. Helene Jaklitsch pohodnikom pohoda od Malega Triglava do Triglava

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes zjutraj v Trojanah z veseljem pozdravila naše rojake iz Porabja, člane Porabskega kulturnega in turističnega društva (PKTD) Andovci, ki se te dni mudijo na poti od Malega Triglava v Andovcih v Porabju in vse do Triglava v Sloveniji. Čestitala jim je, da so se odpravili na tako pot od Malega Triglava na veliki Triglav. Povedala je, da jih občuduje, da se vsako leto odločijo za tak podvig in da ji je žal, da ne more vsaj del poti prehoditi z njimi, saj tudi sama rada hodi v hribe.

"Kar je gora Ararat za Armence, Fudžijama za Japonce ali Olimp za Grke, to je Triglav za Slovence, (tudi) za zamejske Slovence - namreč prvovrstni simbol, ki združuje, krepi in prispeva k nacionalni samozavesti tistih, ki v njem razpoznajo svojo povezanost s kulturo in interesi naroda" .

Člani Porabskega kulturnega in turističnega društva (PKTD) Andovci se že vrsto let vsako poletje pogumno odpravijo na dolgo pot od »Malega Triglava« v Andovcih do njegovega "velikega brata" v Sloveniji. Tako so tudi letos v sredo, 15. julija, pričeli pohod, ki ga bodo zaključili v nedeljo, 19. julija na Triglavu. Vse pot bodo prehodil peš, pri čemer se bodo udeleženci izmenjavali. To pomeni, da bo vsak od pohodnikov dnevno prehodil 30 kilometrov. Pravijo: »To je simbolična pot, ne le za društvo, ampak za vse Porabske Slovence. Morda nekateri mislijo, da nas čez nekaj deset let več ne bo, toda mi smo kot vedno optimisti.« 

Pohodniki so se na pot odpravili v sredo, 15. julija, ob 7. uri zjutraj. Zbrali so se pri andovskem Malem Triglavu in pot nadaljevali čez goričke griče in doline preko Murske Sobote in vse do Ptuja. Drugi dan, 16. julija, so se mimo Celja odpravili do Trojan. Danes pa jih je na vse zgodaj pozdravila ministrica dr. Jaklitsch, nato pa bodo porabski pohodniki odpravili do Pokljuke. V soboto, 18. julija, se bodo nato vsi pohodniki povzpeli na Triglav. 

Vse ljudi dobre volje vabijo, da se jim pridružijo za krajšo ali daljšo etapo.

Potek pohoda iz Malega Triglava na Triglav:

  1. julij; Andovci – Hajdoše (občina Hajdina); nočitev v hotelu Roškar
  2. julij; Hajdoše – Trojane; nočitev v hotelu Trojane
  3. julij; Trojane – Pokljuka; nočitev v vojašnici na Pokljuki
  4. julij; Pokljuka – Kredarica/Triglav (v primeru slabega vremena bo vzpon na Triglav 19. julija)