Skoči do osrednje vsebine

Poslanci Državnega zbora sklenili, da je Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski primeren za nadaljnjo obravnavo

Na 43. izredni seji Državnega zbora v četrtek, 16. julija 2020, so poslanci z 49 glasovi za in 16 glasovi proti sklenili, da je Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021–2026 primeren za nadaljnjo obravnavo.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v svoji predstavitvi povedal, da je bilo zadnje desetletje za Slovensko vojsko zelo težko. Po krizi leta 2008 je bil prav obrambni sistem tisti, ki je plačal najvišjo ceno. Obrambni proračun se je pravzaprav razpolovil. Šlo je za drastični padec sredstev za obrambo in po tisti krizi si obrambni sektor ni več opomogel. »Med zavezniki smo na repu držav glede na odstotek obrambnih izdatkov v BDP in sredstev za investicije,« je povedal minister.

Poudaril je, da Slovenska vojska nujno potrebuje investicije. »Znotraj Slovenske vojske so trije pomembni finančni stebri, in sicer plače, mednarodne operacije in misije ter investicije. Težko sprejmem vsa tista mnenja, da bi bilo treba ta sredstva usmeriti drugam. Če to storimo, pomeni, da ukinemo Slovensko vojsko. Ne gre za neka dodatna sredstva, v tem zakonu so zbrana vsa sredstva za investicije,« je dejal.

Slovenska vojska je po ministrovih besedah vojska, ki je našo državo osamosvojila, ki zagotavlja mir in varnost na Balkanu, zlasti na Kosovu – da je tudi v Sloveniji življenje varnejše in boljše. To je vojska, ki vsakodnevno pomaga Policiji zagotavljati varnost na naši južni meji. Gre za sile, ki pomagajo ob naravnih in drugih nesrečah. V trenutnem obdobju je še posebej veliko reševanj v gorah. Vojska je bila aktivna tudi med epidemijo novega koronavirusa, in sicer s transporti, razkuževanjem in vzpostavljanjem mobilne bolnišnice, če bi jo potrebovali. »Slovensko vojsko je v zadnjem desetletju zapustilo tisoč pripadnikov in pripadnic. Zato moramo zadeve postaviti bistveno drugače. Zavedamo se, da kljub oborožitvi Slovenske vojske brez pripadnikov ne bo. Z vlaganjem bomo zagotovo naredili obrambni sistem privlačnejši za mlade,« je povzel minister.