Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice dr. Jaklitsch s predsednico društva VTIS

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes sestala s predsednico Društva v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) Kristi Hodak. Srečanja se je udeležil tudi državni sekretar na uradu dr. Dejan Valentinčič.

Društvo VTIS je bilo ustanovljeno leta 2013 z namenom povezovati in zastopati interese slovenskih državljanov, ki se v okviru visokošolskega študija izobražujejo ali so se izobraževali oziroma opravljajo ali so opravljali raziskovalno dejavnost na izobraževalno-raziskovalnih ustanovah v tujini. Društvo VTIS šteje že več kot 1600 članov, ki prihajajo iz 51 držav sveta. V okviru društva je aktivnih 14 lokalnih odborov v Severni Ameriki, Evropi in Aziji, ki pripravljajo številne znanstvene in gospodarske dogodke, s katerimi spodbujajo kroženje znanja med tujino in matično domovino. Člane, ki si želijo vrnitve v Slovenijo, redno povezujejo s prodornimi podjetji, ki cenijo znanje in izkušnje iz tujine.

Današnji pogovor je tekel o odprtih vprašanjih in težavah, s katerimi se soočajo tisti, ki živijo in se šolajo oziroma delajo zunaj Slovenije, ter možnostih sodelovanja in uporabe znanj ter veščin naših rojakov, ki lahko aktivno pripomorejo k razvoju slovenske družbe.

Ministrica je poudarila pomen povezovanja mladih izobražencev, ki se zadnja leta izseljujejo Slovenije, vendar si želijo ohranjati stik z matično Slovenijo. Dodala je, da mora biti iskanje načinov povezovanja z njimi ter iskanja možnosti za njihovo vračanje v domovino ena od prioritet ne le urada, temveč tudi drugim ministrstev, predvsem ministrstva, pristojnega za izobraževanje in znanost, ter ministrstva za gospodarstvo oziroma celotne države.

Prisotni so se strinjali, da je na tem področju mogoče še veliko narediti ter se dogovorili za nadaljnje aktivno sodelovanje.