Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Kozlovič: Uvajanje novih tehnologij, ki bodo podpirale in optimizirale delo sodnika, je potrebno

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 16. julija 2020, udeležila virtualne konference na temo dostopnosti do pravosodja v digitalni dobi (Access to Justice in the Digital Age), ki jo je organiziralo nemško predsedstvo Svetu EU. Skupaj s pravosodnima ministricama Nemčije in Portugalske ter nizozemskim kolegom je sodelovala v ministrskem panelu, kjer so razpravo posvetili prihodnosti pravosodja v luči uvajanja novih tehnologij (digitalizacija, umetna inteligenca).

V svojem nagovoru je ministrica izpostavila, da je uvajanje novih tehnologij, ki bodo podpirale in optimizirale delo sodnika, potrebno. Posebej je predstavila možnosti uvajanja elektronskega spisa, ki bo močno optimiziral postopke in delo ter izvajanje e-narokov.

Ob tem je posebej poudarila, da uvajanje novih digitalnih tehnologij ter umetne inteligence nikoli ne sme prevzeti dela sodnika ali tožilca. »Še tako napredne rešitve ne morejo in ne smejo nadomestiti sodnika. Ta mora s svojo neodvisnostjo in strokovnostjo, na podlagi večletne prakse v pravosodju ostati skrben gospodar sojenja in vodenja postopka,« je povedala ministrica Kozlovič.

Tudi ostali ministri in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders so v svojih nagovorih izpostavljali pomen uvajanja novih tehnologij, ki pa lahko zgolj podpirajo delo sodnikov, nikakor pa ga ne smejo nadomestiti.

V zvezi z uvajanjem novih rešitev je ministrica posebej izpostavila pomen ustreznega posvetovanja z vsemi deležniki ter informiranja in usposabljanja uporabnikov storitev.

Poudarila je še, da je uvajanje novih (digitalnih) tehnologij nedvomno dobrodošlo in hkrati opozorila na pomen in potrebo po regulaciji in ustreznem etičnem okviru, še posebej pri razvoju in uvajanju rešitev umetne inteligence. »Razvoj in uporaba umetne inteligence ter novih digitalnih tehnologij morata ostati skladna s temeljnimi načeli, na katerih temeljijo pravosodni sistemi in družba,« je povedala.

Ob tem je ministrica Kozlovič še napovedala, da bo tudi Slovenija v času predsedovanja Svetu EU posebno pozornost namenila izzivom, ki jih prinaša uvajanje in uporaba umetne inteligence.