Skoči do osrednje vsebine

Sanacija celjskih vrtcev Mehurček in Živ Žav bo zaključena oktobra

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je podpisal pogodbo za sanacijo zemljine na igriščih vrtcev Mehurček in Živ Žav v Celju. Sanacijo bo izvajalo podjetje VOC Celje d.o.o., Celje (vodilni partner) in Inkaing d.o.o., Ljubljana (partner). V imenu podjetja VOC Celje je pogodbo podpisal direktor Matej Štingl, v imenu Inkaing d.o.o. pa direktor Matjaž Jerala. Pogodbena vrednost del znaša 608.067,04 EUR za DDV.

Minister mag. Andrej Vizjak in direktor VOC Celje Matej Štingl ter direktor Inkaing d.o.o. Matjaž Jerala | Avtor: Luka Jesenšek

1 / 2

Minister je ob podpisu izrazil veselje, »da lahko danes podpišemo pogodbe za sanacijo  dveh vrtcev. »To sta druga dva vrtca v nizu sanacij, dva smo že predali svojemu namenu in sta v funkciji. Upam, da se otroci in zaposleni tam dobro počutijo.« MOP bo s sanacijo zemljin v prihodnje nadaljeval, »gre za pomembno gesto ministrstva, ko saniramo onesnaženo zemljo in s tem bremena iz preteklosti. Tega je v Sloveniji na žalost ogromno.« 

S sanacijo bodo zagotovljeni pogoji za varno izvajanje programa predšolskih otrok v skupaj 19 oddelkih oz. za približno 250 otrok letno. Cilji za izboljšanje stanja okolja na območju teh dveh vrtcev so znižati vrednosti arzena, svinca, kadmija in cinka v tleh na saniranih območjih otroških igrišč vrtcev Zarja - enota Živ Žav in Zarja - enota Mehurček v Celju pod mejne vrednosti, zmanjšati izpostavljenost otrok toksičnim kovinam v vrtcu in preprečiti oziroma omejiti odlaganje in širjenje toksičnih kovin v okolje. Skupno bo v obeh vrtcih izkopane cca 2300 m3 onesnažene zemljine, na novo urejenih cca 3800 m2 travnih površin in še druge pohodne površine vrtcev. Z onesnaženo zemljino, ki je nenevaren gradbeni odpadek bo izvajalec del ravnal skladno s predpisi o  odpadkih, nova zemljina bo dobavljena iz območja vasi Rupe. Izvajalec del je za vsa predvidena dela dostavil ustrezno dokumentacijo  analiza zemljine in dovoljenje za ravnanje z gradbenimi odpadki). Sanacija bo po pogodbi z izbranim izvajalcem zaključena v treh mesecih.

Sanacijo zemljine bodo na tedenskih koordinacijah spremljali predstavniki naročnika (MOP), Mestne občine Celje, ravnateljica vrtcev, starši in predstavniki krajevnih skupnosti. Sanacija pa se je že zaključila v dveh vrtcih, in sicer v  Vrtcu Anice Černejeve, Enota Mavrica in Vrtcu Zarja, Enota Ringa Raja, in sicer v vrednosti 498.264,38 EUR z DDV.

V letu 2021 in 2022 se bo sanacija izvajala v Vrtcu Tončke Čečeve, Enota Center, Otroškem igrišče ob Savinji, Vrtcu Anice Černejeve, Enota Sonce, Vrtcu Zarja , Enota  Čiračara, Vrtcu Zarja , Enota Iskrica in Vrtcu Anice Černejeve, Enota Gaberje.