Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev 100. obletnice požiga in podpisa dogovora o soglasju za vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni manjšini v Italiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je 13. julija 2020 zbrane nagovorila na simbolnem polaganju vencev ob obeležitvi 100. obletnice požiga in podpisa dogovora o soglasju za vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni manjšini v Italiji. Dan je zaključila na Repentabru, kjer je obiskala prireditev Narodni dom - dva glasova. Pred tem pa je bila del slovenske delegacije, ki jo je vodil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob slovesnemu podpisu memoranduma o soglasju za vrnitev Narodnega doma v Trstu.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je 13. julija 2020 zbrane nagovorila na simbolni in čustveni ter spontano organiziranem obeleževanjem 100. obletnice požiga Narodnega doma in podpisa dogovora o njegovi vrnitvi slovenski narodni manjšini v Italiji. Ministrica je v svojem nagovoru med drugim dejala: »Skupaj z vami se danes veselimo, da po stotih letih dobiva Narodni dom svojega pravega lastnika. Tistega, ki ga je gradil s svojimi rokami, ki ga je želel napolniti s svojimi vsebinami, slovenskim jezikom, slovensko kulturo, čutečim slovenskim srcem, ki ne razdružuje, ampak povezuje, je v dialogu s svojim sosedom in vendarle ve kdo je. Da je Slovenec in da je na to ponosen in da to slovenstvo živi.« Številne rojake, ki so prišli pred Narodni dom, da bi se skupaj poveselili ob tako slovesnem dnevu so nagovorili tudi predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze gospa Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, senatorka v rimskem parlamentu gospa Tatjana Rojc in drugi povabljeni gostje. Vsi so poudarili pomen tega dneva in veselje, ki ga občutijo, da je končno napočil čas, ko se bo Narodni dom, simbol slovenstva v Trstu, ponovno vrnil v slovenske roke. Ob tej priložnosti sta predsednika krovnih organizacij pred vhodom v Narodni dom položila venca, prav tako pa tudi predstavniki stranke Slovenska skupnost in Demokratske stranke ter Vsedržavnega združenja partizanov Italije ANIP. Lepo gesto, predvsem pa podpis dogovora o vrnitvi, je z močnim, dolgim aplavzom, ki se kar ni nehal, pozdravilo veliko število naših rojakov, ki čutijo ta dogodek kot pomembno prelomnico v življenju slovenske skupnosti v Italiji. Dogodek je bil čustven vrhunec zgodovinsko pomembnega dne in tako kot se je spontano odvil se je tudi spontano zaključil s slovensko himno Zdravljico, ki je odmevala po ulicah Trsta iz grl in še pomembneje src tistih, ki se jim bo ta dan v spomin zapisal, kot dan začetka nove dobe.

Svoj obisk v Trstu je ministrica zaključila na prireditvi Narodni dom – dva glasova, ki jo je skupaj z drugimi zamejskimi organizacijami, ki delujejo v Trstu v okviru Slovenske prosvete, pripravil Radijski oder. Kot so zapisali organizatorji, gre za obeleženje stoletnice požiga Narodnega doma, »ki je sam po sebi seveda v celoti tragičen, a ga demokratične sile Italije in Slovenije, ob podpori in priznanju celotnega zamejstva, spreminjajo v nov začetek in novo priložnost«. Na začetku prireditve je zbrano množico nagovorila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je uvodoma povedala, da je danes tak dan, ko bi morala povedati nekaj pomembnega, vendar pa je v resnici veliko pomembnega že povedala zgodovina. »Zdi se mi, da pred seboj zelo živo vidim tiste, ki so gledali, kako rdeči zublji požirajo Narodni dom, ki so ga s skupnimi močmi gradili. Dom, v katerem je imela osrednjo mesto slovenska beseda, slovenski človek. Vidim, kako v njihovih očeh ni več solza, temveč gori plamen  upanja in veselja, saj se Narodni dom, čeprav se je takrat, ko je gorel, zdelo, da je dokončno uničen, po stotih letih vrača nazaj tistemu, ki mu edini lahko vrne njegovo lastno identiteto; identiteto, ki so mu jo namenili vaši očetje in nonoti – središče slovenstva, dom celotne slovenske narodne skupnosti.« Prireditev na prireditvenem prostoru ob cerkvici na Repentabru je obiskovalce popeljala v čase pred sto leti s pomočjo odlomkov iz literarnih del Grmada v pristanu Borisa Pahorja in Črni obroč Marija Čuka. Gospod Čuk je prisotne tudi nagovoril, prek telefona pa se je oglasil tudi gospod Pahor. Prireditve se je udeležilo res veliko število obiskovalcev, med njimi tudi gospa v čudoviti, več kot 100 let stari narodni noši svoje babice, ki je živ spomin na čase, ko je Narodni dom v vsem svojem blišču še gostil plese in zabave. Prav v tej noši je namreč babica plesala v Narodnem domu.

Že dopoldne je ministrica dr. Helena Jaklitsch kot del slovenske delegacije pod vodstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prisostvovala slovesnemu podpisu memoranduma o soglasju za vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni manjšini v Italiji in drugem dogajanju v luči obeleževanja 100. obletnice njegovega požiga. Gre za zgodovinski trenutek, poln simbolike - Narodni dom je namreč predstavljal središče ustvarjalnosti in družbenega življenja takrat zelo številčne slovenske skupnosti na tem področju. Požig doma je bil uvod v temačno obdobje za Slovence na tem območju. Sto let po tem pa Narodni dom končno ponovno prihaja nazaj v njihove roke, česar se vsi veselimo.