Skoči do osrednje vsebine

100. obletnica požiga in slovesna vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti v Italiji

Predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor se je srečal s predsednikom Italijanske republike gospodom Sergiom Mattarello ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu in vrnitvi Narodnega doma slovenski skupnosti.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je obisk v Italiji pričel z obiskom kasarne Reggimento Piemonte Cavalleria na Opčinah, kjer ga je z vojaškimi častmi sprejel gostitelj predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella.

Predsednika Pahor in Mattarella sta pred osrednjo slovesnostjo ob vrnitvi Narodnega doma Slovencem skupaj položila venca k spominskemu obeležju pri Bazoviški fojbi in k spomeniku bazoviškim junakom, žrtvam fašizma.

Ob navzočnosti slovenskega predsednika Pahorja in italijanskega predsednika Mattarelle je bil nato na Prefekturi v Trstu slovesno podpisan dokument, s katerim bo Narodni dom prešel v last slovenske narodne skupnosti v Italiji.

V okviru slovesnosti je potekala posebna skupna svečanost vročitve najvišjih državnih odlikovanj Slovenije in Italije tržaškemu Slovencu Borisu Pahorju.
Predsednik Pahor je vročil Red za izredne zasluge Borisu Pahorju, velikemu Slovencu, pisatelju in humanistu za življenjski prispevek k razumevanju in povezovanju narodov Evrope in za nepopustljivo zavzemanje za slovenstvo in demokracijo.
Predsednik Mattarella pa mu je vročil odlikovanje Vitez Velikega križa, Red za zasluge Italijanske republike.


Sledil je obisk Narodnega doma. Slovenski in italijanski predsednik sta si ogledala razstavo ob 100. obletnici požiga Narodnega doma in se vpisala v Zlato knjigo Narodnega doma.

oba predsednika vročata odlikovanje Borisu Pahorju

Vročitev odlikovanja gospodu Borisu Pahorju v Trstu | Avtor: Daniel Novakovič, STA; vir: UPRS.