Skoči do osrednje vsebine

Udeležba državnega sekretarja Dovžana na neformalni videokonferenci med evropskimi in latinskoameriškimi državami

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je na povabilo organizatorjev udeležil neformalne videokonference med evropskimi in latinskoameriškimi državami, ki je potekala v organizaciji zunanjih ministrov Španije in Francije. EU je predstavljal visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.
Državni sekretar Gašper Dovžan

Državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Ministri evropskih in latinskoameriških držav so govorili o soočanju s pandemijo covid-19 ter izmenjali informacije o aktualnih razmerah v obeh regijah. Pri tem so poudarili globalne razsežnosti krize, ki jo v posameznih državah najbolj občutijo različne ranljive skupine. Evropa in Latinska Amerika morata še naprej sodelovati, deliti informacije ter usklajevati svoje odzive.

Državni sekretar Dovžan se je v nagovoru zahvalil za pomoč latinskoameriških držav pri vračanju naših državljanov v Evropo in Slovenijo ob začetku pandemije. Izrazil je solidarnost z državami regije, ki jih je kriza covid-19 močno prizadela. Posebej je opozoril na težak položaj državljanov Venezuele, ki zaradi izjemno slabih razmer v državi že dlje časa množično zapuščajo svoje domove, sedaj pa jih je pandemija še dodatno prizadela. Zavzel se je za nadaljnje sodelovanje evropskih in latinskoameriških držav ne le pri omejevanju širjenja virusa, ampak tudi pri usklajevanju pristopov za premagovanje ekonomskih izzivov krize. 


Sogovornikom je državni sekretar Dovžan predstavil tudi aktualne razmere v Sloveniji in jih seznanil s sprejetjem štirih zakonskih svežnjev za spopad s socialnimi in gospodarskimi učinki krize. Izrazil je pripravljenost, da pridobljene izkušnje in znanje delimo z zainteresiranim državami.