Skoči do osrednje vsebine

Premier Janez Janša: Slovenija in Hrvaška sta se dogovorili za tesno sodelovanje na področju zajezitve širjenja koronavirusa

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes na Otočcu srečal s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem. Osrednja tema pogovorov obeh predsednikov vlad z delegacijama je bila povezana z bolj usklajenim bojem proti bolezni covid-19, govorili so tudi o zajezitvi širitve koronavirusa. Na srečanju so bili prisotni še minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek ter direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Premier Janez Janša je v skupni izjavi za medije po srečanju dejal, da se zahvaljuje hrvaškemu kolegu za hiter odziv na vabilo, ki je prišlo s slovenske strani. "Najprej želim ob tej priložnosti predsedniku Plenkoviću čestitati za zmago na nedavnih volitvah in za to, da je Hrvaška vstopila v mehanizem za prevzem evra, tako da bomo tudi na Hrvaškem kmalu lahko plačevali v evrski valuti," je uvodoma povedal Janez Janša.

Nato je poudaril, da je bilo današnje srečanje namenjeno predvsem izmenjavi informacij o epidemioloških razmerah v obeh državah in razpravi o ukrepih, ki so že bili sprejeti tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, ter o ukrepih, ki še bodo sprejeti zato, da bo življenje potekalo kar najbolj normalno tudi v času turistične sezone.

"Epidemiološki strokovnjaki obeh držav so že doslej sproti izmenjavali informacije, danes pa smo sprejeli dogovor o vsakodnevnih stikih, ker v teh razmerah in tem času lahko le usklajeno delovanje prinese sadove," je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

"Vesel sem konkretnih informacij o ukrepih, ki jih je Republika Hrvaška sprejela na zunanji meji Evropske unije, prav tako so nas hrvaški kolegi seznanili s tem, da tudi oni pripravljajo aplikacijo za sledenje okužbam, kar je eden ključnih dejavnikov, ki lahko omogoči ljudem kolikor toliko normalno opravljanje delovnih obveznosti in tudi dopustov," je v nadaljevanju dejal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da je ena dobrih vesti glede izmenjave podatkov ta, da imata obe državi podobne informacije in podobne izkušnje o tem, kaj je najbolj nevarno okolje za širjenje okužbe, "in v to osnovna turistična dejavnost ne spada."

Predsednik vlade Janez Janša je še dejal, da je bilo na današnjem srečanju dogovorjeno, da se bodo predstavniki slovenske in hrvaške vlade še srečali, če bo to potrebno: "Predvsem pa me veseli dogovorjeno tesno sodelovanje epidemioloških strokovnjakov, ki so tisti, ki v Sloveniji predlagajo potrebne ukrepe."

Na vprašanje o tem, ali so sogovorniki danes govorili tudi o vprašanju izvajanja arbitražne odločbe, je premier Janez Janša dejal, da "teh tem nismo odpirali, kajti: so teme, ki lahko počakajo, in tiste, ki ne morejo, danes pa smo govorili o temah, ki ne morejo počakati".

Na vprašanje o delovanju nočnih lokalov in morebitnem skupnem mobilnem oziroma spletnem programu za sledenje okužbam v obeh državah pa je premier Janez Janša dejal, da je glede nočnih lokalov tudi Slovenija "v rumenem, zato sta slovenska vlada in ministrstvo za zdravje tudi že sprejela vrsto ukrepov". Predsednik slovenske vlade je ob zaključku dejal: "Tudi Hrvaška je sprejela nekatere podobne ukrepe, nekatere pa je najavila. Vseeno upam, da bo kmalu celotna Evropa imela ustrezen spletni program, ki ga potrebujemo, vse dokler ne bomo imeli cepiva ali zdravila za obolenje zaradi koronavirusa."