Skoči do osrednje vsebine

Finančni ministri o pomembnosti okrevanja gospodarstva Evropske unije

Ministri za ekonomske in finančne zadeve Evropske unije, med njimi tudi minister mag. Andrej Šircelj, so na današnji neformalni videokonferenci uvodoma izmenjali mnenja o programu predsedovanja Nemčije Svetu Evropske unije, gospodarskih posledicah izbruha COVID-19 in ukrepih za okrevanje ter konvergenčnem poročilu Evropske komisije in Evropske centralne banke. Seznanili so se tudi s končnim poročilom Foruma na visoki ravni na temo unije kapitalskih trgov.

Zastava EU | Avtor: Daniel Day - GettyImages/GulliverFilm&Foto

Okrevanje gospodarstva v Evropski uniji je prioriteta, ki bo vodila nemško predsedovanje na področju Sveta ECOFIN. Tudi minister Šircelj se je zavzel za hitro in učinkovito sodelovanje v procesu dokončanja pogajanj o prihodnjem večletnem finančnem načrtu in novem instrumentu za pomoč pri okrevanju ("Next Generation EU"). Veliko pozornosti bo še naprej namenjene poglobitvi unije kapitalskih trgov, nadaljnjemu razvoju bančne unije in vzpostavitvi digitalne unije finančnih trgov. Finančni ministri se bodo zavzemali za nadaljnjo poenostavitev obdavčitev in učinkovit boj proti davčnim utajam, pranju denarja in financiranju terorizma, pozornost pa bodo usmerili tudi k zaključku pogajanj o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom. Minister Šircelj program pozdravlja in poudarja, da je okrevanje gospodarstva prednostna naloga: "Zagotoviti je treba financiranje gospodarstva za okrevanje po krizi, prav tako pa je pomembno delo na močnem, odpornem in stabilnem bančnem sistemu."

Ministri so izmenjali mnenja o napredku, doseženem v zvezi z instrumenti za preprečevanje posledic krize. Seznanili so se s trenutnim stanjem panevropskega jamstvenega sklada Evropske investicijske banke, instrumenta pandemične krizne podpore Evropskega mehanizma za stabilnost in instrumenta o začasni podpori zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE).