Skoči do osrednje vsebine

V ZPKZ Dob smo uspešno zaključili usposabljanje za NPK pomočnik kuharja

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni smo v sklopu izobraževanja, ki ga v okviru operacije »Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb« sofinancirata Evropska unija in Republika Slovenija, izvedli usposabljanje za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije pomočnik kuharja in izvedbo certificiranja NPK.

Usposabljanje je potekalo od 11. decembra 2019 do 5. marca 2020. Obsegalo je 48 ur teoretičnega in praktičnega dela ter izvedbo preverjanja znanja, ki so ga kandidati opravljali 16. in 18. junija 2020. V usposabljanje je bilo vključenih 13 obsojencev, 11 jih je uspešno zaključilo usposabljanje. Na izpit je pristopilo 10 obsojencev in vsi so uspešno pridobili certifikat.

Osvojili so naslednja znanja in spretnosti:

  • načrtovati, pripraviti in kontrolirati lastno delo skladno s standardi kakovosti dela v gostinstvu
  • odgovorno in ekonomično uporabljati surovine, naprave, energijo ter čas pri delu
  • vzdrževati osebno higieno in higieno delovnega okolja ter odgovorno skrbeti za izvajanje predpisov sistema HACCP v okviru svojih pristojnosti
  • pri svojem delu samostojno komunicirati z nadrejenim in s sodelavci ter gosti
  • sodelovati pri pripravi živil in pripomočkov ob upoštevanju navodil nadrejenega
  • pripravljati enostavne jedi s samostojnim izvajanjem kuharskih postopkov mehanske in toplotne obdelave živil ter dopolnitvenih kuharskih postopkov na podlagi navodil nadrejenega
  • sodelovati v skupini pri pripravi zahtevnejših jedi ob upoštevanju navodil nadrejenega
  • sodelovati pri izdelavi porcij tako, da pri delu upošteva navodila nadrejenega
  • skrbeti za ustrezno shranjevanje živil in neuporabljenih jedi ob upoštevanju predpisov sistema HACCP in navodil nadrejenega

Na izpitih so kandidati pripravljali različne jedi: ocvrti puranji zrezek po dunajsko, francoska solata; segedin golaž, slan krompir; oslič Orly, krompirjeva solata; špageti po bolonjsko, sestavljena solata; ajdova kaša z gobami, omleta s sadjem; njoki s kraško omako, paradižnik v solati; telečja rižota, sestavljena solata; puranji dunajski zrezek, jabolka z vanilijevo kremo; makaronovo meso, zelena solata; sirova solata s sadjem ter cvetačna kremna juha s opečenimi kruhovimi kockami.

 

 

 

 

 

Priprava obsojencev na izpit

Izvedba izpita za pridobitev NPK pomočnik kuharja v ZPKZ Dob | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij

1 / 4