Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za pravosodje se je srečala s predsednico Notarske zbornice Slovenije

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 7. julija 2020, srečala s predsednico Notarske zbornice Slovenije Sonjo Kralj.

Uvodoma sta sogovornici izmenjali izkušnje obeh institucij v času epidemije. Kot je povedala predsednica zbornice so notarji delali ves čas ob skrajšanem številu delovnih ur. Ob tem je predsednica izpostavila pozitivno izkušnjo, ko so v času epidemije na podlagi pogovorov z notarji določene stranke odstopile od svojih namer in hipnih reakcij ter si vzele čas za razmislek. V nadaljevanju sta govorili o ukrepih v primeru novega vala epidemije. Kot je dejala predsednica zbornice, razmere pozorno spremljajo in bodo pravočasno odreagirali, če bo to potrebno.

Predsednica zbornice je izpostavila projekt CISUR - Krepitev pravosodnega sodelovanja pri implementaciji Uredbe o dedovanju na Hrvaškem in v Sloveniji ter pohvalila sodelovanje Ministrstva za pravosodje v tem projektu. Govorili sta tudi o Družinskem zakoniku in pristojnostih notarjev, ki jih imajo pri sporazumnih razvezah zakonske zveze, o čemer bo zbornica opravila evalvacijo.

Ministrica mag. Lilijana Kozlovič je v pogovoru izpostavila nujnost nadaljevanja digitalizacije notarskih postopkov in opravil, kjer vidi možnost za napredek, predvsem na področju elektronskega poslovanja notarjev z državnimi organi. Prav tako na ministrstvu pripravljamo spremembe Zakona o zemljiški knjigi.