Skoči do osrednje vsebine

Svečanosti ob stoletnici rojstva antropologinje, etnologinje in jezikoslovke dr. Branislave Sušnik

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je v petek, 3. julija v Medvodah udeležila slovesnosti v počastitev tamkajšnjega občinskega praznika, ki je bil posvečen stoletnici rojstva antropologinje, etnologinje in jezikoslovke dr. Branislave Sušnik.

Branislava Sušnik se je rodila v Medvodah leta 1920, študirala zgodovino, biblijske jezike, antropologijo in orientalistiko v Ljubljani, na Dunaju in v Vatikanu, znanstveno pa je delovala zlasti v Paragvaju, kjer je preučevala indijanska ljudstva, predavala na univerzi v Asunciónu, v 76 monografijah in člankih postavila znanstvene temelje paragvajske antropologije in socialne zgodovine ter vse do svoje smrti leta 1996 vodila državni etnografski muzej Andrés Barbero. Bila je ena najvidnejših paragvajskih znanstvenic, ki je bila upodobljena celo na poštni znamki, po njej so poimenovali tudi ulico, stolpnico in najvišjo državno nagrado za znanost, ki jo je pred tem prejela tudi sama. Posthumno ji je bil podeljen še častni naziv Paragvaja "Gran Oficial" za dejavni prispevek k oblikovanju paragvajske identitete.

Svečanost se je pričela s slovesnim odkritjem spominske plošče, posvečene dr. Branislavi Sušnik. Po odkritju plošče so si gostje ogledali razstavo Bivališča Branislave Sušnik, ki je rezultat raziskovanja medvoške založbe Malinc v sodelovanju z dr. Barbaro Pregelj, urugvajsko-slovenskim umetnikom Franciscom Tomsichem in antropologinjo in vizualno umetnico Henrike von Dewitz, ter se nato na ploščadi ob tržnici Medvode udeležili slavnostne seje občinskega sveta Medvode.