Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Do razvoja cepiva imamo na voljo le dve možnosti

Predsednik vlade Janez Janša se je tako v soboto kot tudi v nedeljo na družbenem omrežju twitter odzval na večanje števila potrjenih novih primerov okužbe z novim koronavirusom v zadnjih dveh mesecih in pol.

"Dokler ne bo na voljo učinkovitega zdravila ali/in cepiva zoper covid-19, ima svet in mi z njim samo dve možnosti ukrepanja," je v soboto zapisal predsednik vlade Janez Janša. Prva možnost je po njegovih besedah "drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meja, omejevanje stikov, depresija, … druga možnost pa je obvezna uporaba mobilne aplikacije za gibanje v javnosti." Ob tem je premier spomnil, da je vlada takšno aplikacijo predlagala že marca 2020, in sicer v sklopu prvega protikorona paketa, "vendar zanjo ni bilo zadostne podpore v Državnem zboru". Premier Janša je ob tem opozoril, da bo naslednji teden parlament ponovno odločal o njeni uvedbi, saj je vlada je prejšnji teden v DZ poslala predlog interventnega zakona, ki daje podlago za uvedbo mobilne aplikacije za opozarjanje stikov z okuženimi in nadzor karantene. Premier je ob tem zapisal, da tokrat upa na več zdravega razuma.
V Sloveniji so v petek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1456 oseb in potrdili 30 pozitivnih primerov. To je največ po 16. aprilu, ko so še veljali strogi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb, med drugim je bilo prepovedano prehajanje med občinami.

Tudi za soboto je bilo ugotovljenih veliko okužb, kar je predsednik vlade komentiral z besedami, da se "virus širi od znotraj." "Beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb," je v nedeljo poudaril premier Janez Janša in dodal, da pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki.