Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na srečanju z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom, ki se je ob začetku nemškega predsedovanja Svetu EU mudil na svojem prvem obisku v Republiki Sloveniji.
Predsednik vlade Janez Janša se je srečal z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom.

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 2

Sogovornika sta se dotaknila predvsem trenutne COVID situacije. Predsednik vlade je ministru predstavil situacijo v naši neposredni soseščini in ga seznanil z ukrepi, ki jih je sprejela slovenska vlada. Minister Maas je kot dva glavna izziva nemškega predsedovanja Svetu EU izpostavil čimprejšnji dogovor o večletnem finančnem okviru in skladu za obnovo ter dogovor o Brexitu, s katerim naj bi zaključili nemško predsedovanje Svetu EU. Minister je poudaril, da je z obiskom Ljubljane skušal jasno pokazati, da ne gre samo za nemško predsedovanje, temveč za predsedovanje tria, kjer igrata Portugalska in Slovenija zelo pomembno vlogo in bosta nadaljevali s strani Nemčije začeto delo.

Predsednik vlade Janez Janša je podprl nemške prioritete. Izpostavil je poudarek, ki ga je Slovenija vnesla v program tria, namreč nujnost okrepitve naše skupne pripravljenosti na soočanje s pandemijami. Glede večletnega finančnega okvira in sklada za obnovo pa je izpostavil potrebo po zagotovitvi virov za poplačilo obveznic, s katerimi bo EU financirala ta sredstva; pomemben vir predstavlja vse bolj razvijajoče se digitalno gospodarstvo, zato je smiselno začeti razpravo o primerni obdavčitvi digitalne ekonomije na EU ravni. Predsednik vlade je obudil še spomin na prvo slovensko predsedovanje Evropskemu Svetu in Svetu EU leta 2008 in na zelo dobro in tesno sodelovanje z Nemčijo in Portugalsko. Oba sogovornika sta izrazila prepričanje, da bomo tovrstnemu tesnemu in dobremu sodelovanju priča tudi v tokratnem triu.