Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za pravosodje se je srečala z Varuhom človekovih pravic

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 2. julija 2020, srečala z Varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med obema institucijama zelo dobro.

Posebno pozornost sta namenila ureditvi stikov staršev z otroci. Gre za občutljivo vprašanje, saj so otroci najbolj ranljiva skupina. Na prvem mestu bi morala biti največja korist otrok, kar pa starši, žal, v primeru ločitev pogosto pozabijo. Ob tem je ministrica izpostavila, da nobena sodna odločitev ne more nadomestiti odgovornega starševstva s primarnim pogledom na korist otroka. 
   
V nadaljevanju sta govorila o obravnavi oseb s posebnimi potrebami in njihovim (zdravstvenim in rehabilitacijskim) varstvom med izvrševanjem kazni zapora.
 
Ena od točk njunega pogovora pa je bila tudi zdravstvena oskrba storilcev kaznivih dejanj z duševnimi motnjami. Sogovornika sta se strinjala, da je trenutna ureditev neprimerna. Dogovorila sta se, da bomo v Ministrstvu za pravosodje sklicali sestanek pristojnih resorjev, na katerega bomo povabili tudi Varuha človekovih pravic, saj je to vprašanje nujno potrebno ustrezno zakonsko urediti in tem osebam omogočiti zdravstveno oskrbo v okviru ustrezne strokovne institucije.