Skoči do osrednje vsebine

Rahlo povišana radioaktivnost zraka na severu Evrope

Ravni onesnaženja so zelo nizke in niso nevarne za prebivalstvo.

V soboto, dne 27. 6. 2020, je Uprava za jedrsko varnost s strani Mednarodne agencije za atomsko energijo prejela obvestilo, da so na dveh merilnih mestih na Švedskem zaznali povišane vrednosti koncentracije izotopov rutenija (Ru-103) in cezija (Cs-134 in Cs-137) v zraku. Švedski upravni organ bo dokončne rezultate sporočil predvidoma danes, o sledeh cezija in rutenija v zraku poročajo tudi iz Finske in Estonije.

Vse izmerjene vrednosti so zelo nizke in ne predstavljajo grožnje za prebivalstvo teh držav, po do sedaj zbranih podatkih pa ne pričakujemo da bi onesnaženje doseglo Slovenijo.

Mednarodna agencija za atomsko energijo je povabila tudi druge države članice da posredujejo razpoložljive podatke. Na poziv je, poleg Slovenije, odgovorila že večina evropskih držav, ki so sporočile, da niso zaznale povišanih vrednosti omenjenih izotopov, prav tako pa, da pri njih ni prišlo do nobene jedrske ali radiološke nesreče, ki bi lahko povzročila razpršitev radioaktivnih delcev v ozračje.

V sklopu slovenske mreže zgodnjega obveščanja Uprava za jedrsko varnost upravlja z avtomatskimi merilniki koncentracije radionuklidov v zraku, ki niso zaznali izotopov rutenija in cezija. Rezultati bolj občutljivih meritev, ki se izvajajo v laboratorijih, bodo znani v nekaj dneh.

Vir radioaktivne kontaminacije je zaenkrat neznan. O vseh novih rezultatih in o morebitnih informacijah o vzrokih bomo poročali.