Skoči do osrednje vsebine

Podelitev državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Veliki dvorani Predsedniške palače priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2019. Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2019 je prejela Julijana Kralj, ki se je svojo prostovoljsko pot posvetila parapleginjam in tetrapleginjam – žrtvam nasilja v družini. Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo pa so prejeli Neva Gregorec, Gašper Zevnik in Maja Kuzma Ganić. Gre za najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeli Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva. Prireditve se je udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.
skupinska fotografija z nagrajenci

Podelitev državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2019 | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Predsednik Pahor je čestital vsem in dejal, da so prav oni navdih novim generacijam prostovoljcev, ki bodo njihovo srčno delo še nadaljevali. Prostovoljcem je dejal, da je tudi zaradi njihovega dela Slovenija danes povezana in solidarna, kar nas pomirja in dela našo skupnost močnejšo. »V veliki meri povezanost naše skupnosti temelji na prostovoljnem delu, ki je stvar srčne dobrote posameznikov,« je sklenil predsednik republike.

V svojem nagovoru se je predsednik Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva Jurček Nowakk zahvalil predsedniku republike za naklonjenost, ki jo izkazuje prostovoljstvu, saj je za vsakega državljana velika čast, če prejme priznanje iz rok najvišjega predstavnika države. S tem se krepi zavedanje, da je »priznanje ne le velika čast, pač pa tudi odgovornost in klic k nadaljnjemu delu,« je dejal Nowakk.

Za današnji sprejem so glasbeni program pripravili člani trobilnega kvinteta Policijskega orkestra.

Obrazložitve nagrajencev

Neva Gregorec

Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019 prostovoljka Neva Gregorec za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju socialne dejavnosti.

Neva Gregorec kot prostovoljka Rdečega križa dela že 29 let. Pravi, da se ne more pohvaliti s kakšnimi velikimi dejanji, pa vendar je vedno tam, kjer jo potrebujejo. Kot prostovoljka pomaga pri oskrbi bolnih, osamljeni, žalostnih, pri delitvi hrane, oblačil in krvodajalskih akcijah. Skrbi za točne evidence in kot članica izvršilnega odbora pomaga širiti humane ideje in poslanstvo Rdečega križa. Nevo odlikuje predvsem izredna sposobnost vživljanje v stiske sočloveka, visoka stopnja samoiniciativnosti ter odgovornosti, odlične voditeljske sposobnosti, srčna predanost prostovoljskemu delu in globoko prepričanje v dobroto ter moč ljudi, ki lahko s skupnimi močmi oblikujemo boljši jutri in naredimo svet human.

Maja Kuzma Ganić

Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019 prostovoljka Maja Kuzma Ganić za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela.

Maja Kuzma Ganić je vestna, komunikativna, energična, pozitivna, dosledna in odgovorna prostovoljka. Pomembni dosežki so v njenem prostovoljskem delu vidni ves čas in puščajo sledi, saj ji uspeva vključevati gluho skupnost v vsakdanjik družbe. Veliko dela na slovenskem znakovnem jeziku – maternem jeziku vseh gluhih, ki ga krepi med sebi enakimi in ga predstavlja drugim – vsem nam. Je mentorica delavnic branja od Gluhih za Gluhe. Vodila je odmevno akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah, kar jo je izoblikovalo kot vodjo, mentorico in kot osebo. Je prostovoljka, ki je dala akciji dušo in smisel.

Maja zaupa in verjame v svoje prostovoljce, je mentor z veliko začetnico.

Gašper Zevnik

Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019 prostovoljec Gašper Zevnik za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju vzgoje in izobraževanja, socialne dejavnosti ter na področju civilne zaščite in reševanja.

Gašper Zevnik je predan prostovoljec in vedno pripravljen pomagati. Že kot osnovnošolec se je odločil, da se priključi gasilcem, kasneje pa je svojo prostovoljsko pot nadaljeval pri Družinskem in mladinskem centru Cerklje in Slovenski karitas. Še posebej mu je blizu delo z otroki. V zadnjih letih je pomembno prispeval k razvoju programa Počitnice Biserov – letovanja za otroke. Svoje znanje in prostovoljske izkušnje deli z mlajšimi prostovoljci, zna jih nagovoriti ter pomiriti v konfliktnih situacijah. Gašper je svoje odlike izkoristil pri vodenju počitniških tednov za otroke, na katerih je vsako leto vključenih do 250 otrok ter 80 mladih prostovoljcev. Pod njegovim vodstvom je celotna koordinacija programa, skrbi za usposabljanja prostovoljcev, za sponzorje in finance.

Julijana Kralj

Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme nagrado Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019 prostovoljka Julijana Kralj kot najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja.

Julijana Kralj je svojo prostovoljsko pot začela že pred več kot štirimi desetletji z vključitvijo v delo takratnega Društva paraplegikov Slovenije, kjer se je posvečala problematiki žensk s paraplegijo in tetraplegijo. Leta 2000 je bila ena od ustanoviteljic Društva Vizija, ki ga je kar 19 let uspešno vodila ter skrbela za izvajanje vseh petih posebnih socialnih programov. Njeno življenjsko poslanstvo je pomoč parapleginjam in tetrapleginjam – žrtvam nasilja v družini. Gre za njen avtorski program z nazivom »Nasilje nad invalidi«, ki je edini tovrstni program v Sloveniji. Vsebinsko zajema vse dejavnike tveganja in celostno obravnavo individualnega primera nasilja nad osebo z invalidnostjo. Z mnogimi napori in prizadevanji je Julijana dosegla, da je društvo oktobra 2009 odprlo arhitekturno in tehnično bodočim uporabnicam prilagojeno prvo varno zavetje v Sloveniji, imenovano »Hiša zaupanja«.