Skoči do osrednje vsebine

Odkrijmo Slovenijo v Clevelandu

Če ste prejšnji konec tedna v mestu Cleveland in njegovi širši okolici videvali nenavadno število skupin, ki so s slovenskimi zastavami, plakati in drugimi simboli nekaj iskali in raziskovali, se nikar ne ustrašite! To ni bila invazija slovenskih turistov, ampak tekmovanje v projektu »Odkrijmo Slovenijo v Clevelandu«, v katerem so ekipe sledile 22-tim namigom in odkrivale znamenitosti, ki so jim v mestu in okolici dali pečat slovenski priseljenci.
Skupinska fotografija

Skupinska fotografija | Avtor: Consulate General Cleveland

Projekt na zabaven in brezplačen način (poiskati rešitev uganke, najti kraj in se za pridobitev točk pred njim fotografirati) ne odkriva samo zgodovinske kraje in pečate, ki so jih v Clevelandu na vseh področjih – političnem, kulturnem, glasbenem, kulinaričnem - pustili Slovenci.

Je tudi izobraževalne narave, saj mlajše generacije Američanov seznanja z zgodovino njihovih prednikov, njihovim načinom življenja in dosežki. Predvsem pa je socialni dogodek, ki na poučen način povezuje starejše in mlajše generacije. Odziv in navdušenje za sodelovanje v tem pilotskem projektu sta veliko presenečenje! V dveh dnevih se je na tekmovanje prijavilo 14 ekip z 52 udeleženci. Najstarejši član šteje 84 let, najmlajši dve leti. Prve tri ekipe čakajo nagrade s slovenskimi proizvodi, ki jih zagotavljamo organizatorji ter številni sponzorji.

Ampak pri tem ne gre za lov za nagradami. Kot nam je dejal eden od udeležencev tekmovanja – lepšega dne s svojimi vnuki in pravnuki ne pomni. V enem dnevu so izvedeli toliko o slovenskih prednikih in znamenitostih, ki so na ogled v Clevelandu, kot nikoli. In takšne izjave so nam, organizatorejm, gospe Julie Tromba, idejni in organizacijski vodji projekta in dr. Luki Zibelniku za vsebinske in zgodovinske dopolnitve in namige, ogrele srce!

Projekt je bil del aktivnosti Generalnega konzulata Slovenije v Clevelandu, ki je poleg tega dogodka pripravila tudi virtualno proslavo, s kulturnim programom, ki ste si jo lahko ogledali 25. junija na Facebook strani ali Youtube kanalu. Več o samem projektu in foto utrinkih naših ekip si lahko ogledate na Facebook strani Discover Slovenia in Cleveland in #discoverslocle.