Skoči do osrednje vsebine

Objavljen Pregled javnofinančnih gibanj za prvih pet mesecev letošnjega leta

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih pet mesecev letošnjega leta. Prihodki državnega proračuna so znašali približno 3,56 milijarde evrov in so bili od primerljivega lanskega obdobja nižji za 15,8 %. Odhodki državnega proračuna so v tem obdobju znašali okoli 4,83 milijarde evrov, kar je 18,7 % več kot v primerljivem obdobju lani. Državni proračun je v prvih petih mesecih leta tako izkazal primanjkljaj v višini približno 1,27 milijarde evrov.
Slika prikazuje računalo in različne bankovce

Denar in računalo | Avtor: malerapaso - GettyImages/GulliverFilm&Foto

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni, od začetka letošnjega leta pa lahko podatke o državnem proračunu spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.  

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.  

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih petih mesecih zabeležila približno 7,13 milijarde evrov prihodkov in 8,51 milijarde evrov odhodkov.