Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin: Na Mahu pri Igu se je pokazala odločenost slovenskih obrambnih sil, da bodo branile Slovenijo

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v soboto, 27. junija, kot slavnostni govornik nagovoril zbrane na slovesnosti v spomin na sestrelitev helikopterja JLA 27. junija 1991.

Minister mag. Tonin je poudaril, da je Mah pri Igu eden izmed krajev, kjer se je v osamosvojitveni vojni pokazala odločenost slovenskih obrambnih sil, da bodo branile Slovenijo. »To je kraj, kjer ste pripadniki slovenske Teritorialne obrambe 27. junija 1991 izpeljali akcijo, ki je pripomogla k padcu bojne morale agresorja, Jugoslovanske armade. To pogumno dejanje je bilo sporočilo, da Republika Slovenija ne glede na vse brani svoje učne centre in svoje nabornike. To je bil tudi jasen dokaz, da slovensko nebo ni nezaščiteno in da so ga slovenske obrambne sile sposobne zavarovati. To je bil dogodek, ki je pomembno spreobrnil potek celotnega dogajanja,« je dejal minister.

V nadaljevanju govora je minister mag. Tonin povzel dogajanje iz osamosvojitvenega obdobja. Pri tem je omenil, da je bila samostojna Slovenija spočeta pred skoraj 30 leti s slovenskim plebiscitom. Takrat je slovenski narod enotno rekel DA samostojni in neodvisni Sloveniji in odločen NE vsemu tistemu, kar je takrat poosebljala Jugoslavija: avtoritarni državi z enopartijskim režimom in nedelujočim ekonomskim modelom. Poudaril je, da je bil v prelomnem obdobju slovenskega osamosvajanja pomemben del priprav na osamosvojitev Slovenije postopno oblikovanje novega obrambnega sistema in lastne vojaške sile. Za ta ključni korak osamosvajanja je bila temeljnega pomena ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite in zagotovitev orožja, s čimer se je dejansko začelo slovensko osamosvajanje na vojaškem področju. Zelo pomembno pa je bilo tudi oblikovanje lastnih učnih centrov ter s tem slovenskega sistema za usposabljanje in izobraževanje nabornikov slovenskih oboroženih sil. V 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani in 710. učnem centru v Pekrah se je 15. maja 1991 začelo usposabljanje prve generacije slovenskih nabornikov. V začetku junija 1991 so ti vojaki prvič v zgodovini slovenskega vojaštva kot redni vojaki prisegli v slovenskem jeziku.

»Teritorialna obramba Republike Slovenije, ki je bila ohranjena in prilagojena v projektu Manevrske strukture narodne zaščite, je skupaj s slovensko Policijo veličastno zmagala v osamosvojitveni vojni ter na bojnem polju osamosvojila Slovenijo. Minister je dejal, da do vseh, ki so prispevali k slovenski osamosvojitvi, čuti veliko občudovanje, in jim bo do konca življenja hvaležen za vse, kar so storili za nas. »Naša generacija danes žanje sadove vašega dela,« je poudaril minister Tonin.

V nadaljevanju je minister mag. Matej Tonin poudaril, da je Slovenska vojska, ki ima  korenine v Teritorialni obrambi in vojni za samostojno Slovenijo, eden od temeljev slovenske državnosti in vir našega državljanskega ponosa. Kot minister za obrambo se zaveda izziva, da se zagotovi Slovenski vojski v slovenski družbi mesto, ki ji gre. Izrazil je zadovoljstvo, da so na predvečer dneva državnosti v vladi sprejeli Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko, ki bo naši Slovenski vojski v naslednjih šestih letih zagotovil 780 milijonov evrov.

Slovesnost je organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Zbrane sta nagovorila tudi poslanka Državnega zbora Alenka Jeraj ter veteran vojne za Slovenijo in glavni akter akcije na Mahu pri Igu Zoran Dernovšek. V kulturnem programu sta nastopila Alenka Gotar in Anže Šuštar. 

Zvočni posnetek nagovora ministra Tonina (MP3)

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je bil slavnostni govornik na slovesnosti na Igu | Avtor: Jerica Pavšič, MORS