Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Tone Kajzer na avdio-video konferenci ministrov za zunanje zadeve udeleženk SEECP

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Tone Kajzer se je v imenu ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja udeležil avdio-video konference ministrov za zunanje zadeve udeleženk Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP).
DS Kajzer na avdio-video konferenci za zaslonom

Državni sekretar Tone Kajzer | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Virtualno srečanje, s katerim Kosovo zaključuje enoletno predsedovanje pobudi, je bilo namenjeno izmenjavi stališč glede pomena regionalnega sodelovanja pri soočanju in blaženju posledic pandemije covid-19. Zasedanje sta z nagovorom otvorila zunanja ministrica Kosova Meliza Haradinaj Stublla in evropski komisar za širitev Olivér Várhelyi.

Državni sekretar Kajzer je v nagovoru visokim predstavnikom 13 sodelujočih v SEECP predstavil ukrepe, ki jih je Republika Slovenija sprejela za boj proti pandemiji covid-19 in soočanje z njenimi družbeno-gospodarskimi posledicami. Ob tem je poudaril pomen evropske in regionalne solidarnosti ter usklajenosti ob ukrepih sproščanja in ponovnega zagona gospodarstva v regiji. Sogovornikom se je zahvalil za pomoč pri repatriaciji slovenskih državljanov in oblikovanju pogojev za prost pretok nujnega blaga med regijo in Evropsko unijo v času pandemije. V tem kontekstu je pozdravil odločitev o finančni pomoči Evropske unije regiji Zahodnega Balkana ter se zavzel za iskanje inovativnih, zelenih in digitalnih rešitev izhoda iz post-korona krize.

Ob koncu nagovora je državni sekretar Kajzer pozdravil naslednjo predsedujočo Turčijo in izrekel podporo vsebini programa njenega predsedovanja, ki se bo uradno pričelo 1. julija 2020.