Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Slovenski vojski bomo zagotovili ustrezne pogoje za delovanje

Predsednik vlade Janez Janša je danes v prostorih ministrstva za obrambo pred dnevom državnosti prek avdio-videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo na misijah. Avdio-videokonference sta se poleg premierja udeležila tudi minister za obrambo Matej Tonin in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš.

Predsednik vlade Janez Janša je v svojem nagovoru uvodoma poudaril, da če ne bi bilo slovenske vojske, tudi dneva državnosti ne bi praznovali. "Veliko dogodkov je vodilo v slovensko samostojnost, a ključna odločitev, ki je bila sprejeta 25. junija leta 1991, bi ostala samo odločitev na papirju, če takrat Slovenska vojska oziroma Teritorialna obramba, deloma tudi Policija, torej oborožene sile naroda, te odločitve ne bi branili," je poudaril premier in dodal, da iz zgodovine poznamo veliko razglasitev samostojnosti po svetu, ki so se končale zgolj v zgodovinskih učbenikih, ne pa v samostojni državi, saj zadnjega ključnega dejanja ni bilo.

Premier Janša je vsem pripadnikom misij čestital in se jim tudi zahvalil, ker so v času dvojnega izziva, to je poleg nevarnosti, ki je povsod, kjer delujejo slovenski pripadniki, imeli še spopad z epidemijo koronavirusa. "Ta izziv je bil ponekod na isti ravni nevarnosti, ker je bilo to nekaj neznanega in nekaj, na kar nismo bili pripravljeni," je še dejal premier in izrazil zadovoljstvo nad tem, da so slovenski vojaki zdravi, da je vojska tudi uspešno zamejila nekaj okužb ter "da ste uspešno pomagali tudi drugim, kajti kar nekaj pohval je bilo izrečenih na ta račun," je dejal premier.

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju tudi dejal, da Slovenija v Severnoatlantskem zavezništvu žal ne kotira visoko, saj leta in leta ni izpolnila danih zavez. "Je pa, glede sodelovanja v zavezništvu, tudi v okviru obrambnih aktivnosti Evropske unije in mirovnih misij Združenih narodov ena velika svetla točka: in to ste prav vi, vojaki na operacijah in misijah. Toliko pohval, kot sem jih osebno slišal v zadnjih mesecih od svojih kolegov, predsednikov vlad ali držav EU ter Nata o delovanju Slovenske vojske, še ni bilo. Slovenska vojska, odkar sodeluje na mirovnih misijah, dviguje ugled naše države. Vaše delo tudi zato cenimo," je dejal premier.

Glede pomanjkljivosti, na katera že leta opozarjajo zavezniki v Natu, pa je predsednik vlade napovedal, da bo vlada že danes obravnavala zakon o obrambi, s katerim bo odpravljena meja 45 let za delo v Slovenski vojski. "Upam, da bo to čim prej sprejeto v Državnem zboru in da ne bo neka zakonska določba omejevala ljudi pri polni moči in sposobnosti, na višku znanja za nadaljevanje kariere v Slovenski vojski," je poudaril premier. Še bolj pomemben pa je, po besedah predsednika vlade, zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, ki ga bo vlada prav tako obravnavala na današnji seji in pri čemer bo izvedba tega zakona pripomogla k temu, da bo odpravljena marsikatera tehnična težava, ki jo imajo vojaki na misijah.

"Kar se tiče splošnih pogojev vemo, da se marsikaj da storiti, če je volja, motivacija, pripravljenost, tudi če delujemo v razmerah, ki niso idealne z vidika financ in tehnike. Je pa ob vsem tem skoraj nujno, da so zagotovljeni tudi kadrovski pogoji, zato bo kadrovska okrepitev Slovenske vojske pomenila največji izziv v prihodnosti," je v nagovoru še pojasnil premier Janez Janša.

Pripadnikom Slovenske vojske na misijah je ob zaključku iskreno čestital za dan državnosti, ki ga brez Slovenske vojske ne bi bilo, in obenem vsem zaželel ponosno praznovanje državnega praznika.