Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na dogodkih ob obeležitvi dneva državnosti

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil vrste dogodkov z namenom obeležitve jutrišnjega dneva državnosti.
Predsednik vlade Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša na osrednji državni proslavi na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Predsednik vlade Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša na osrednji državni proslavi na Kongresnem trgu v Ljubljani. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 26

Tako se je sprva udeležil prve slavnostne seje Državnega sveta, na kateri je predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca v nagovoru poudaril, da smo bili ob osamosvojitvi kot eno povezani za Slovenijo. "Naj nam ne bo nerodno negovati ljubezni do domovine," je pozval predsednik državnega sveta. Dejal je tudi, da živimo svobodno in ponosno v lastni državi, v samostojni in neodvisni Sloveniji, ki zagotavlja varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin vsem svojim prebivalcem. "Živimo v državi, ki skrbi za varnost svojih državljanov, za večjo blaginjo in trajnostni razvoj," je dodal ter poudaril, da moramo ohranjati dediščino enotnosti.

Premier Janez Janša se je nato udeležil sprejema, ki ga je za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, Ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo gostil predsednik republike Borut Pahor. Predsednik republike je po minuti tišine za vse pokojne v nagovoru med drugim poudaril, da moramo s ponosom in veseljem gledati na našo samostojno pot, četudi smo v teh letih kdaj zašli na kakšno stranpot. "Naša pot je strma pot o uspehu," je poudaril predsednik republike Borut Pahor in dodal, da svojim zanamcem predajamo dobro dediščino.

Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša po sprejemu udeležil svete maše za domovino, ki je bila v Stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore. Pri bogoslužju so poleg Vojaškega vikariata pri SV in Zbora Slovenske filharmonije sodelovali tudi predstavniki Enote za protokol ter kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske.

V večernih urah se je predsednik vlade Janez Janša udeležil tudi slavnostne seje Državnega zbora, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. V svojem slavnostnem nagovoru je med drugim poudaril, da sta bili na plebiscitu pred skoraj 30 leti izkazani enotnost naroda in zavezanost k skupnemu cilju. "Odločnost, prepoznava tveganja, zrelost in sposobnost, da smo pravilno razumeli sporočilo časa, so nas pripeljali k temu, da enkratne zgodovinske priložnosti nismo zamudili," je dejal. Med drugim pa je dejal tudi, da je bil za osamosvojitev potreben pogum ter da smo izjemnih podvigov sposobni, kadar zmoremo dovolj medsebojnega upoštevanja in zaupanja. "Država je za narod, ki jo ima, privilegij, a hkrati tudi obveznost. Mi, državljani, pa nimamo obveznosti samo do države, imamo jo tudi drug do drugega," je dejal Igor Zorčič ter zaključil z mislijo, da sta ključna "strpnost in dialog za svetlo prihodnost naših otrok".

Po slavnostni seji v Državnem zboru se je predsednik vlade Janez Janša skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša udeležil tudi osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer je imel nagovor predsednik republike Borut Pahor. Kot je uvodoma povedal Pahor, se danes premalo zavedamo moči demokracije, ki premošča razlike v skupno dobro. Kot predsednik pogreša demokratični zanos. "Noben problem ni tako velik, da ga ne bi bili sposobni skupaj rešiti," je poudaril in nadaljeval: "Pozivam k dialogu in sodelovanju, tega je odločno premalo." V svojem nagovoru je pozval tudi k slogi in temu, da se potrudimo slišati drug drugega. "Vsakič, ko se v zreli demokratični družbi zazdi, da prevladujejo razlike, se moramo vsi potruditi, da znova zmaguje tisto, kar nam je skupno. Zdaj je nastopil tak čas in zdaj se moramo vsi potruditi," je še dejal. Predsednik republike je tudi poudaril, da je v naši čudoviti domovini dovolj prostora za vse, "če se bomo spoštovali in spodbujali – in ga ne bo nikoli dovolj, če se bomo izrivali ali celo izključevali".