Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje letalskih meteorologov prognostikov

V okviru projekta eGAFOR (elektronska napoved za splošno letalstvo) je v juniju 2020 na Agenciji za okolje potekalo usposabljanje slovenskih letalskih meteorologov prognostikov.

Projekt vzpostavlja novo orodje, ki omogoča sodelovanje vremenskih prognostikov Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Črne gore, Romunije, Srbije, Slovaške in Slovenije ter izdelavo enovitih vremenskih napovedi za pilote. Napoved eGAFOR bo čezmejno usklajena in redno osveževana. Pilotom  bo omogočala dostop do najbolj svežih vremenskih napovedi. 

Z zbranimi odzivi na izobraževanju bomo še izpopolnili trenutni prototip. Jeseni pa bomo na končni različici programa izpeljali skupno usposabljanje prognostikov vseh držav članic projekta. Poudarek bo predvsem na uskladitvi čezmejnega sodelovanja.

Namen projekta je izboljšane varnosti letenja.

Projekt eGAFOR se izvaja v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) na vseevropskem prometnem omrežju v programskem obdobju 2014 – 2020 preko programa na področju transporta. Projekt delno financira Evropska komisija (85 %) s pomočjo IPE in se zaključi konec leta 2020.

Usposabljanje letalskih meteorologov prognostikov

Usposabljanje letalskih meteorologov prognostikov | Avtor: ARSO