Skoči do osrednje vsebine

Pravosodna ministrica z nemško kolegico ministrico o predsedovanju Svetu EU

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič je danes preko videokonference opravila pogovor z nemško kolegico Christine Lambrecht, zvezno ministrico za pravosodje in varstvo potrošnikov. Pogovor je bil namenjen vljudnostnemu srečanju pred začetkom nemškega predsedovanja Svetu EU, seznanitvi s programom nemškega predsedovanja in načrtih slovenskega predsedovanja.

Nemčija bo 1. julija 2020 prevzela predsedovanje Svetu EU, ki hkrati pomeni tudi začetek predsedovanja tria Nemčija - Portugalska - Slovenija. Fokus Nemčije bo na skupnem odzivu na pandemijo Covid-19 in oblikovanju evropske prihodnosti, na področju pravosodja pa na vladavini prava, temeljnih pravicah, varovanju demokracije, medsebojnem zaupanju ter zaščiti svobode, varnosti in blaginje Evrope in njenih državljanov. Med ključnimi področji izpostavljajo izboljšan dostop do pravosodja na podlagi digitalizacije, boj proti sovražnemu govoru in dezinformacijam z namenom zagotavljanja svobode medijev in svobode izražanja, krepitev zaščite žrtev in krepitev pravosodnega sodelovanja v kazenskih in civilnih zadevah.

Ministrici sta se posebej dotaknili vprašanja vladavine prava in obravnave poročila Evropske komisije o stanju vladavine prava v državah članicah, ki bo prvič v obravnavi v času nemškega predsedovanja, drugič pa v času slovenskega predsedovanja.