Skoči do osrednje vsebine

Podpis slovensko - avstrijskega dogovora o posodobitvi mejnih listin

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes sta dr. Marko Rakovec, v. d. generalnega direktorja Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije ter avstrijska veleposlanica v Republiki Sloveniji mag. Sigrid Berka v prostorih slovenskega zunanjega ministrstva podpisala Dogovor med Vlado Republike Slovenije in Zvezno vlado Republike Avstrije o uveljavitvi novih mejnih listin za mejne sektorje I - VII na skupni državni meji, ki jih je pripravila Stalna slovensko - avstrijska komisija za državno mejo.

S tem je zaključeno posodabljanje mejnih listin na vseh sedemindvajsetih mejnih sektorjih, ki se je začelo leta 2010 s posodobitvijo mejnih listin na mejnih sektorjih VIII do XV in XXII do XXVII ter nadaljevalo leta 2016 z novimi mejnimi listinami za mejne sektorje XVI do XXI.

Z omenjenimi pogodbami je bila posodobljena mejna dokumentacija navedenih mejnih sektorjev, ker so priloge (opis meje, seznam koordinat in mejni načrti za navedene sektorje) veljavne pogodbe iz leta 1965 zastarele. Državna meja pri tem ostaja nespremenjena.