Skoči do osrednje vsebine

Obisk ministra dr. Logarja v Rimu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar se je danes v Rimu srečal z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Luigijem Di Maiom. To je bilo že drugo srečanje obeh zunanjih ministrov v zadnjih 15 dneh. Minister Logar se je prav tako srečal z italijanskim ministrom za evropske zadeve Vincenzom Amendolo.
Pogovor ministrov in delegacij

Minister dr. Logar in minister za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Luigi Di Maio | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Ministra dr. Logar in Di Maio sta izpostavila pomen sodelovanja in obveščanja med državama pri soočanju z epidemijo covid 19. Od 15. junija so odpravljene omejitve pri prehajanju meje za državljane obeh držav. Sogovornika sta se strinjala, da je treba redno spremljati epidemiološke trende doma in v drugih državah ter se sorazmerno odzivati, da preprečimo ponovni izbruh epidemije. Sogovornika sta izmenjala tudi stališča glede epidemioloških razmer v tretjih državah, predvsem v neposredni soseščini EU, se zavzela za nadaljnje tesno sodelovanje med obema državama v soočanju z epidemijo ter poudarila potrebo po redni koordinaciji na ravni EU.

Na področju dvostranskih odnosov sta  ministra potrdila odlične odnose med obema državama sosedama, partnerkama v EU in zaveznicama v Natu,  ki so se posebej potrdili prav med epidemijo. Potrdila sta tudi namero za organizacijo naslednjega zasedanja Koordinacijskega odbora ministrov med Slovenijo in Italijo jeseni letos.

Minister dr. Logar je v pogovorih izpostavil vprašanje zastopanosti slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Poudaril je velik in simbolni pomen slovesnosti ob stoletnici požiga Narodnega doma, ki bo potekal 13. julija v Trstu, in ki se ga bosta udeležila tudi oba zunanja ministra. To bo izjemen dogodek v procesu sprave med obema narodoma.

Na področju evropskih zadev je minister dr. Logar s sogovornikoma izmenjal mnenja o zaključkih Evropskega sveta 19. junija 2020, posebej o predlogu večletnega finančnega okvirja in novega instrumenta za okrevanje. Z ministrom Amendolo sta se strinjala o potrebi po čim hitrejšem sprejemu instrumenta.  Izmenjala sta stališča glede konference o prihodnosti Evrope. Minister dr. Logar je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU ter 18-mesečni program tria Nemčije, Portugalske in Slovenije. Minister Amendola je Sloveniji obljubil vso podporo pri predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta 2021.