Skoči do osrednje vsebine

Obisk ministra dr. Logarja v Rimu

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar se je danes v Rimu srečal z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Luigijem Di Maiom. To je bilo že drugo srečanje obeh zunanjih ministrov v zadnjih 15 dneh. Minister Logar se je prav tako srečal z italijanskim ministrom za evropske zadeve Vincenzom Amendolo.

Pogovor ministrov in delegacij

1 / 3
Minister dr. Logar in minister za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Luigi Di Maio

Ministra dr. Logar in Di Maio sta izpostavila pomen sodelovanja in obveščanja med državama pri soočanju z epidemijo covid 19. Od 15. junija so odpravljene omejitve pri prehajanju meje za državljane obeh držav. Sogovornika sta se strinjala, da je treba redno spremljati epidemiološke trende doma in v drugih državah ter se sorazmerno odzivati, da preprečimo ponovni izbruh epidemije. Sogovornika sta izmenjala tudi stališča glede epidemioloških razmer v tretjih državah, predvsem v neposredni soseščini EU, se zavzela za nadaljnje tesno sodelovanje med obema državama v soočanju z epidemijo ter poudarila potrebo po redni koordinaciji na ravni EU.

Na področju dvostranskih odnosov sta  ministra potrdila odlične odnose med obema državama sosedama, partnerkama v EU in zaveznicama v Natu,  ki so se posebej potrdili prav med epidemijo. Potrdila sta tudi namero za organizacijo naslednjega zasedanja Koordinacijskega odbora ministrov med Slovenijo in Italijo jeseni letos.

Minister dr. Logar je v pogovorih izpostavil vprašanje zastopanosti slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Poudaril je velik in simbolni pomen slovesnosti ob stoletnici požiga Narodnega doma, ki bo potekal 13. julija v Trstu, in ki se ga bosta udeležila tudi oba zunanja ministra. To bo izjemen dogodek v procesu sprave med obema narodoma.

Na področju evropskih zadev je minister dr. Logar s sogovornikoma izmenjal mnenja o zaključkih Evropskega sveta 19. junija 2020, posebej o predlogu večletnega finančnega okvirja in novega instrumenta za okrevanje. Z ministrom Amendolo sta se strinjala o potrebi po čim hitrejšem sprejemu instrumenta.  Izmenjala sta stališča glede konference o prihodnosti Evrope. Minister dr. Logar je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU ter 18-mesečni program tria Nemčije, Portugalske in Slovenije. Minister Amendola je Sloveniji obljubil vso podporo pri predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Iskalnik