Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo obiskal občino Trebnje in položil venec k spomeniku na Medvedjeku

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v ponedeljek, 22. junija, ob občinskem prazniku obiskal občino Trebnje. Pred osrednjo občinsko slovesnostjo, na kateri je zbrane kot osrednji govorec nagovoril v luči prihajajočega državnega praznika, dneva državnosti, se je skupaj s tamkajšnjim županom Alojzijem Kastelicem v prostorih PGD Trebnje srečal s predstavniki Gasilske zveze Trebnje ter društvi gasilskih poveljstev občin Trebnje, Mirna, Mokronog - Trebelno in Šentrupert. Zbrani so ministru predstavili delovanje zveze in društev, pogovarjali pa so se tudi o aktivnostih in izkušnjah območnega štaba civilne zaščite z gasilci v času epidemije zaradi novega koronavirusa. Obrambni minister si je ob tej priložnosti ogledal vozni park in pohvalil delovanje gasilske mladine. Pred dnevom državnosti je nato v okviru krajše komemorativne slovesnosti položil venec k spomeniku na Medvedjeku v spomin na osamosvojitvene dogodke in žrtve spopadov.

V nagovoru v spominskem parku na Medvedjeku se je minister Tonin spomnil takratnih dogodkov in bojnih akcij, ki se jim Slovenci nismo mogli izogniti, če smo želeli uresničiti ter zavarovati našo plebiscitarno odločitev za samostojnost in suverenost na svojem ozemlju. »Ustavljanje kolone oklepnikov, ki je iz Karlovca začela svoj načrtovani prodor čez osrčje Dolenjske proti Ljubljani, je bilo težko in neizprosno. Jugoslovanska armada je napadla z letalstvom, v tovornjakih v barikadi so bili civilisti, ki so najranljivejši udeleženci vojn. Prizori teh spopadov, ki so jih zabeležili mediji, so pretresli Slovenijo in tudi mednarodno javnost,« je dejal minister. V spopadu na Medvedjeku je svoje življenje za domovino žrtvoval pripadnik Teritorialne obrambe Franc Uršič, po katerem smo julija 2012 poimenovali vojašnico Slovenske vojske v Novem mestu. Zaradi letalskega napada je življenje izgubil gospodar kmetije Anton Kotar, žrtve so bile tudi med vozniki tovornjakov. Spomnil je na domoljubje, ki je prežemalo Slovence v obdobju osamosvajanja, ter izrazil prepričanje, da nas pozitiven odnos do domovine spremlja tudi danes.

Na osrednji slovesnosti pred občinskim praznikom in dnevom državnosti na prireditveni ploščadi Forma Viva, na kateri so bili prisotni tudi župani sosednjih občin, poslanci državnega zbora ter drugi visoki gostje in častni občani, je minister za obrambo mag. Matej Tonin spomnil na neverjetno pot, ki jo je prehodila Slovenija v 20. stoletju, od avstro-ogrske province, jugoslovanske banovine in socialistične republike vse do mednarodno priznane, samostojne in neodvisne države. »Malo je bilo tistih, ki so verjeli, da je kaj takega mogoče. Več je bilo tistih, ki so nas prepričevali, da nas je premalo in da smo premajhni za državo. A Slovenci smo vztrajni in nismo obupali,« je dejal minister.

Občinska slovesnost je bila posvečena 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti ter 100. obletnici rojstva častnih občanov občine Trebnje – Vilme Bukovec, Bogdana Osolnika in Alojzija Šuštarja, ki so vsak na svoj način s svojim delom izkazovali ljubezen do domovine. Minister Tonin je ob tem spomnil na osamosvojitvene dogodke, prve svobodne demokratične volitve aprila 1990 in vseh, ki so vsak po svojih močeh sestavljali mozaik samostojne države.

Izrazil je spoštovanje do vseh, ki so aktivno sodelovali v odgovoru Republike Slovenije na napad agresorja, še posebej do tistih, ki so za domovino dali svoja življenja. »Zmaga v desetdnevni osamosvojitveni vojni je pomenila, da je mlada država tudi s silo zavarovala politično odločitev za samostojno in neodvisno pot,« je dejal minister in dodal, da nam nič ni bilo podarjeno, osamosvojitveno vojno smo morali izbojevati sami, pri mednarodnem priznanju pa smo bili soočeni z nenaklonjenostjo svetovnih sil. Najpomembnejša za dosego cilja je bila enotnost slovenskega naroda. Zaslug za osamosvojitev si zato ne more lastiti nobena politična opcija. Minister je nagovor sklenil z besedami, da je treba prihodnost graditi na svobodi, pravičnosti in varnosti ter pozval k spoštovanju različnosti, ki nas lahko bogati in ne deli.

Zvočni zapis (MP3):