Skoči do osrednje vsebine

Replika jabolka navdiha za medicinske sestre, tehnike zdravstvene nege, bolničarje-negovalce in babice

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je udeležil vročitve replike Jabolka navdiha, ki ga je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor slovesno izročil medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem negovalcem in babicam za nenadomestljiv prispevek v epidemiji COVID-19. Minister za zdravje Tomaž Gantar se čestitkam pridružuje in izraža vsem hvaležnost za vložen trud.

Leto 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. V Sloveniji je po podatkih Zbornice - Zveze skoraj 30.000 izvajalcev zdravstvene in babiške nege.

Predsednik Pahor je ob vročitvi priznanja poudaril, da so izvajalci zdravstvene nege steber zdravstvenega sistema, tako v normalnih kot v izrednih razmerah. "Gre za način življenja, gre za poslanstvo. Na prvem mestu v vaših mislih so vedno bolniki, za kar pogosto tvegate tudi lastno življenje," je povedal predsednik Pahor.

Nagrado je prevzela predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman in povedala, da so njihovi člani  "tisti, ki tvegate, znate, upate in zmorete storiti največ, kar je možno, tudi v izjemnih okoliščinah. Ne ozirajoč se na to, da s tem ogrožate svoje lastno zdravje in blaginjo svojih najbližjih."

Spomnila je tudi, da je prav epidemija razkrila slabe delovne pogoje v zdravstveni negi, kot sta kadrovska podhranjenost in odhodi zaposlenih v tujino, kar je v preteklosti izpostavil tudi minister Tomaž Gantar.  

Predsednik Pahor je replike tega priznanja vročil Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje ter klicnemu centru za informacije o koronavirusu.