Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helene Jaklitsch pri rojakih v Porabju na Madžarskem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 22. junija, odpravila na prvi uradni obisk pri rojakih v Porabju na Madžarskem.

Obisk je bil v prvi vrsti namenjen seznanitvi z delovanjem, organiziranostjo in pogovoru s predstavniki avtohtone narodnostne manjšine o aktualnih izzivih s katerimi se spopadajo. Obiska v Porabju se je udeležil tudi državni sekretar dr. Dejan Valentinčič. Ministrico pa je ves dan spremljala tudi generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček.

Najprej si je ministrica v Gornjem Seniku ogledala Slovensko vzorčno kmetijo. Predstavniki Razvojne agencije Slovenska krajina so razkazali posestvo in prostore ter opisali načrte in želje za nadaljnji razvoj. Povedali so, da je bil zaradi pandemije tudi pri njih upad turističnega obiska, vendar pa upajo in verjamejo, da se bodo razmere sedaj izboljšale.

Po tem je sledilo srečanje s predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem, ki je izpostavil potrebo po večji organiziranosti slovenske skupnosti pri izvedbi popisa, prav tako se zaveda nujnosti pritegnitve mladih v dejavnosti slovenskih društev in organizacij, to je najlažje in najbolj učinkovito preko kulture, tako pa se bo ohranjal tudi slovenski jezik. Prav na področju znanja in uporabe jezika pa si želijo, da bi dobili še več pomoči s strani matice. Želijo si, da bi k njim prišlo še več učiteljev in asistentov, ki bi aktivno sodelovali in vzpodbujali zanimanje in rabo slovenskega jezika tudi v vsakdanjem življenju. Zavzel pa se je tudi za večjo slišnost slovenskih radijskih postaj v Porabju.

V okviru obiska v Porabju je ministrica obiskala tudi dve šoli, in sicer Dvojezično osnovno šolo Jožefa Košiča v Gornjem Seniku in Dvojezično osnovno šolo v Števanovcih. Predstavili so potek šolanja in izzive s katerimi se srečujejo pri zagotavljanju pouka slovenskega jezika in ostalega dvojezičnega pouka njihovim učencem. Ministrica se jim je zahvalila za njihov trud in jih še spodbudila k nadaljnjem trudu in prizadevanjem. Zagotovila pa jim je tudi vso svojo podporo.

Na Gornjem Seniku si je delegacija iz Slovenije ogledala tudi znamenito Küharjevo hišo, v Andovcih pa hišo rokodelstva.

V popoldanskem času je sledilo srečanje z zagovornico slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Erika Köles Kiss ter predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andreo Kovács. Zagovornica je predstavila svoja prizadevanja in delo na področju spremembe zakonodaje in posledično izboljšanja razmer za predstavnike slovenske manjšine, predsednica Zveze pa je predstavila njihove aktivnosti, tudi sama je poudarila pomen pritegnitve mladih v dejavnosti skupnosti in ohranitev slovenskega jezika. Izpostavila pa je, da je treba ustvariti in krepiti ekonomsko razmere, v katerih bo znanje jezika  prednost. Ministrica se je v popoldanskem času srečala tudi z glavno urednico časopisa Porabje in sodelavci Radia Monošter.

Obisk se je zaključil s sprejemom ob dnevu državnosti, ki ga organizira Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru. Prisotne je nagovorila ministrica dr. Helena Jaklitsch, sledil pa je izredno lep kulturni program, ki so ga pripravili osnovnošolci in mladi iz Porabja.