Skoči do osrednje vsebine

Prvi uradni obisk ministrice dr. Helene Jaklitsch pri manjšini na avstrijskem Koroškem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 19. junija, odpravila na prvi uradni obisk pri slovenski manjšin na avstrijskem Koroškem. Zjutraj se je na sedežu generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu delovno srečala s predstavniki osrednjih političnih organizacij, nato je izmenjala stališča s predstavniki obeh osrednjih kulturnih organizacij. Popoldne je bilo namenjeno srečanju s predstavniki Iniciative slovenski konsenz za ustavne pravice (SKUP), proti večeru pa se je odvilo še srečanje s predstavniki slovenskih medijev na Koroškem.

V dopoldanskem času se je najprej srečala s predstavniki osrednjih reprezentativnih organizacij. Na srečanju so bili prisotni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko, predsednik Zveze slovenskih organizacij  Manuel Jug, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik in predsednik Enotne liste Gabrijel Hribar. V začetku srečanja jih je ministrica pozdravila in izpostavila, da jo veseli, da so vsi tudi v živo srečajo. Nato je vsak predstavil svoje delo in še posebej izpostavil odprta vprašanje in izzive. Strinjali so se, da je zelo pomembna uporaba slovenskega jezika že od jasli dalje. Izpostavili so tudi želje po spremembah Zakona o narodnih manjšinah. Odprli pa so tudi debato o tem, kaj je tisto, kar bi se moralo spremeniti do oktobra, ko se obeležuje obletnica plebiscita na avstrijskem Koroškem. Dogovorili so se, da se še srečajo in tudi v prihodnje aktivno sodelujejo.

Za tem je sledilo srečanje s predstavniki obeh osrednjih kulturnih organizacij, Slovensko prosvetno zvezo in Krščansko kulturno zvezo. Ministrici so predstavili so svoje projekte. Poudarili so, da so se po svojih najboljših močeh poskušali prilagoditi razmeram tudi v času korona krize. Slovenska prosvetna zveza je izpostavila projekt Kino v karanteni, ki je naletel na zelo lepe odzive, zato ga nameravajo v prihodnosti še nadgraditi in ohraniti. Ministrica je poudarila, da se tudi sama z veseljem udeleži kulturnih prireditev na avstrijskem Koroškem. Izpostavili so problem potrebe po sanaciji številnih kulturnih domov, problem gledaliških abonmajev in pomankanja učiteljev v glasbeni šoli.

V popoldanskem času se je ministrica srečala s predstavniki civilne iniciative iz Celovca Slovenskega konsenza za ustavne pravice (SKUP), ki so poudarili, da je potrebno vzpostaviti stik s prebivalstvom na podeželju. Izpostavili so, da problematiko na področju uporabe slovenščine v vsakdanu, še posebej se s temi težavami soočajo v postopkih na sodiščih, kjer se dvojezičnost skoraj ne izvaja. Strinjali so se glede pomena izobraževanje za ohranitev rabe slovenskega jezika. Zavzemajo se tudi za široko razpravo glede zastopstva slovenske manjšine.

Obisk Celovca je ministrica izkoristila tudi za srečanje s koroškim Slovencem s škofom msgr. Dr. Jožetom Marketzom. Tako je po dolgih letih na tako pomembnem mestu spet naš rojak.

Dan se je zaključil s srečanjem s predstavniki slovenskih medijev na avstrijskem Koroškem. Glavna urednica Nedelje  Mateja Rihter, glavni urednik slovenskih sporedov ORF Marjan Velik in glavni urednik Novic Emanuel Polanšek so ministrici predstavili svoje delo in načrte za prihodnost. Poudarili so odlično sodelovanje med seboj in željo za čim širšo informiranje javnosti. Zahvalili pa so se tudi Sloveniji za finančno in moralno podporo.