Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev pomorskega dela vaje Preskok 2020 predstavnikom lokalnih skupnosti

V četrtek, 18. junija, so pripadniki 430. mornariškega divizijona Slovenske vojske predstavili pomorski del vaja Preskok 2020 predstavnikom lokalnih skupnosti in podjetij. 430. mornariški divizion Slovenske vojske je v sklopu vaje Preskok 2020 na območju nacionalnih voda Republike Slovenije izvedel mornariško vajo.

Ob upoštevanju nacionalnih ukrepov za zajezitev epidemije so preverjali operativnost in pripravljenost delovanja enote. Pri tem so se poveljniki ladji urili v načrtovanju in delovanju v pomorskih operacijah prestrezanja, ki zajemajo podvodne preglede dostopnih morskih poti do pristanišča Koper, varovanje in pregled podvodnega dela pristanišča ter po potrebi protiminsko zaščito pristanišča in plovnih poti. Izvajali so preiskave priobalnega območja in urili postopke delovanja proti eksplozivnim napravam na kopnem in morju ter postopke varovanja pred neeksplozivnimi ubojnimi sredstvi na kopnem. Namen mednarodne vojaške vaje je ohraniti in vzdrževati operativnost sil Slovenske vojske. Na vaji, ki se odvija pretežno zunaj vadišč in strelišč, pa sodeluje okrog 2.500 pripadnikov Slovenske vojske, oboroženih sil Črne gore in Združenih držav Amerike.

Med drugim se je predstavitve udeležil tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, ki je poudaril odlično sodelovanje z mornariško enoto in se zahvalil za prikazane aktivnosti, ki krepijo poznavanje oziroma razumevanje delovanja Slovenske vojske.

Poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan fregate Bogomir Tomažič pojasnjuje povabljenim gostom aktivnosti enote med vajo Preskok. | Avtor: Tamara Obreza Medved