Skoči do osrednje vsebine

Minister Tomaž Gantar: S številom ventilatorjev nismo nikogar zavajali

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je odzval na očitke o nekonsistentnih podatkih in danes pojasnil, da je v Sloveniji trenutno 680 medicinskih ventilatorjev, od tega jih je 439 primernih za obravnavo bolnikov s COVID-19. V začetku marca je kot kandidat za ministra za zdravje povedal, da je v državi na voljo do 168 ventilatorjev, pri čemer je šlo za ventilatorje, ki so primerni za obravnavo bolnikov s COVID-19. Skupno jih je bilo v Sloveniji pred začetkom epidemije 495.

Čeprav so v javnosti krožile različne številke, je minister Gantar poudaril, da lahko stoji za danes predstavljenimi številkami in izpostavil, da so navedbe o njihovem potvarjanju  zlonamerne.

Vodja Sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino na ministrstvu za zdravje Darko Čander je povedal, da so se v procesu pridobivanja podatkov od bolnišnic pojavile metodološke nejasnosti. Ministrstvo je podatke dnevno pridobivalo od bolnišnic, prav tako so se številke spreminjale zaradi dnevnih razpoložljivosti posameznih ventilatorjev. Ministrstvo je namreč zbiralo podatke o ventilatorjih, ki so primerni za obravnavo bolnikov s COVID-19, bolnišnice pa so v svoje poročila vključevala podatke z neenotnimi kriteriji glede na tip, namembnost, starost in lokacijo ventilatorjev.

Vsi ventilatorji namreč niso primerni za bolnike s COVID-19. Primerni niso prenosni, otroški ventilatorji, takšni, ki se uporabljajo v operacijskih dvoranah, in ventilatorji za neinvazivno predihavanje. "Gre za točen tip respiratorjev, ki je primeren za intenzivne enote," je danes poudaril kardiolog prof. dr. Marko Noč. Dodal je, da bi ostale ventilatorje lahko potencialno uporabljali, le če bi bili vsi primerni zasedeni.

Na podlagi epidemiološke ocene možnega razvoja epidemije je bila podana ocena strokovne skupine za COVID-19, da Slovenija za vzdrževanje delovanja zdravstvenega sistema potrebuje od 240 do 400 respiratorjev, namenjenih za obravnavo bolnikov s COVID-19.

V času epidemije so Zavod za blagovne rezerve in posamezni zavodi nakupili skupaj 185 ventilatorjev, njihovi nakupi pa, tako kot nabava ostale opreme, niso bili v pristojnosti Ministrstva za zdravje.

Prof. dr. Noč, ki v strokovni skupini za COVID-19 skrbi za koordinacijo intenzivnih enot, je povedal, da je Zavodu za blagovne rezerve poslal strokovne zahteve glede karakteristik ventilatorjev, na osnovi katerih so presejali ponudbe. Nato je ustanovil komisijo, ki je pregledala 109 ponudb ventilatorjev in ugotovila, da je 13 strokovno ustreznih.

Minister je opozoril, da je trenutno težava tudi v tem, da ima Slovenija na voljo le 257 postelj za intenzivno nego, kar je trikrat manj glede na primerljive države. Zmogljivost pa se je povečeval s pripravo polintenzivnih postelj.

Ob vsem povedanem je minister Gantar spomnil tudi, da se število primerov okužb ponovno povečuje, kar kaže na to, da moramo spet bolj temeljito upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.  

Minister Tomaž Gantar o pridobivanju prečiščenih podatkov od bolnišnic

Minister Tomaž Gantar o zalogah varovalne opreme za morebitni drugi val epidemije