Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na prvem uradnem obisku pri Slovencih na Hrvaškem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes, 17. junija, odpravila na prvi celodnevni uradni obisk zunaj Slovenije. Obiskala je slovensko manjšino na Hrvaškem. V prvem delu je obiskala predstavnike slovenske skupnosti v Gorskem Kotarju, kjer si je ogledala tudi lokacijo za vzorčno kmetijo. V popoldanskem delu se je na Reki srečala s predsednico Zveze Slovenskih društev na Hrvaškem dr. Barbaro Riman ter predstavniki slovenskih društev. Namen srečanja je bilo vzpostavitev stika in predstavitev izzivov, s katerimi se soočajo Slovenci na Hrvaškem. Še posebej so izpostavili demografski upad števila uradno opredeljenih Slovencev, težave pri izvedbi pouka slovenskega jezika in želje po večji politični zastopanosti v prihodnje. Prvega uradnega obiska na Hrvaškem se je udeležil tudi državni sekretar dr. Dejan Valentinčič.

Dan se je pričel s srečanjem s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Gorskem Kotarju. Ministrico je prijazno sprejelo vodstvo Slovenskega kulturnega društva Gorski Kotor in Kmetijske izobraževalne skupnosti. Predsednik društva Damijan Malnar je predstavil njihovo redno delovanje, pri čemer je še poudaril, da zelo dobro poteka dopolnilni pouk slovenskega jezika, zelo aktivni so tudi na področju kulture, vsako leto organizirajo koncert zborov in druge kulturne aktivnosti. Zadnje čase se trudijo privabiti tudi čim več mladih, kar jim uspeva še posebej s športnimi aktivnostmi. Z veseljem sodelujejo na dogodkih drugih društev, so se pa tudi sami že preizkusili v organizaciji takšnega turnirja. Predsednik je izpostavil velik izziv, s katerim se soočajo, saj nimajo društvenih prostorov, kar zaenkrat rešujejo s pomočjo prostorov lokalnega gasilskega društva, kjer imajo svoja srečanja ter kulturne in druge aktivnosti. Soočajo se tudi s čisto vsakdanjimi omejitvami, kot na primer z vidnostjo slovenskega televizijskega programa. Na srečanju je bil prisoten tudi predsednik Sveta nacionalne manjšine mesta Čabra Slavko Žagar.

Znotraj Slovenskega kulturnega društva se je razvila močna sekcija Kmetijske izobraževalne skupnosti (KIS), ki je s časom postala samostojno društvo. Predsednik društva Zoran Ožbolt je s sodelavko Ano Ogorelc opisal njihovo delovanje v zadnjih desetih letih. Njihov glaven in najbolj željen projekt pa je izgradnje in vzpostavitev vzorčne turistične kmetije v Prezidu, lokacijo za katero so si prisotni ogledali po samem srečanju. Pri tem projektu sodeluje tudi Kmetijsko gospodarski zavod v Ljubljani, katerega direktor se je tudi udeležil današnjega srečanja.

Popoldan so se odpravili na Reko, kjer se je ministrica srečala s predsednico Zveze Slovenskih društev na Hrvaškem dr. Barbaro Riman ter predstavniki drugih slovenskih društev s celotne Hrvaške. Srečanje je potekalo v pozitivnem vzdušju, pogovor je bil zelo poglobljen, konstruktiven in odpirali so se ključni problemi. Izpostavili so problem demografskega padca števila članov manjšine, težave s pritegnitvijo mladih v dejavnosti društev, zadrege pri izvedbi pouka slovenskega jezika. Slovenska društva so zelo aktivna na kulturnem področju. Strinjali so se, da obstaja potreba po nacionalni koordinaciji svetov za slovensko narodno manjšino, že sedaj se je potrebno začeti pripravljati tudi za naslednje volitve, z željo, da bi bil Slovenec izvoljen za manjšinskega poslanca. Vsi so poudarili tudi potrebo, da se dobro pripravijo za popis prebivalstva v prihodnjem letu, da bi se jih več izreklo za Slovence, zavedati se je treba, da je na Hrvaškem od števila pripadnikov odvisen tudi obseg manjšinskih pravic.

Ministrica se je zahvalila za konstruktivno razpravo in gostoljubje ter obljubila vso svojo podporo in pomoč.

Srečanje na Reki. | Avtor: USZS

Srečanje v Gorskem Kotarju. | Avtor: USZS