Skoči do osrednje vsebine

Srečanje predsednika vlade Janeza Janše z veleposlaniki držav višegrajske četverice

Predsednik vlade Janez Janša se je danes sestal z veleposlaniki višegrajske četverice, ki ji trenutno predseduje Češka. Na srečanju so izmenjali mnenja o ključnih izzivih, s katerimi se soočajo države članice Evropske unije ter o najpomembnejših regionalnih vprašanjih.
Srečanje predsednika vlade Janeza Janše z veleposlaniki držav višegrajske četverice

Srečanje predsednika vlade Janeza Janše z veleposlaniki držav višegrajske četverice | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 2

Predsednik vlade Janez Janša se je ob tej priložnosti zahvalil za pomoč, ki so jo članice višegrajske četverice nudile na začetku izbruha epidemije, ko je Sloveniji primanjkovalo tako zaščitnih sredstev kot tudi nekatere medicinske opreme. Tu se je izkazala konkretna solidarnost v času stiske.

Udeleženci srečanja so med drugim govorili tudi o proti kriznem odzivu na epidemijo Covid-19, o migracijah, o pobudi Treh morij, o Zahodnem Balkanu in širitvi EU in o prioritetah slovenskega predsedstva Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. Migracije predstavljajo izziv, ki ga je potrebno obravnavati celostno in v povezavi z razvojnimi vprašanji Afrike, pri čemer smo soočeni z nujnostjo okrepitve koordinacije in učinkovitosti razvojne pomoči, ki jo EU in njene države članice namenjajo temu kontinentu.

Premier Janša je izpostavil, da je pobuda Treh morij pomembna z vidika strukturnih in razvojnih potreb regije, ki jo obsega. Tu gre zlasti za nujnost vzpostavljanja in modernizacije infrastrukturnih povezav. Vsi so se tudi strinjali, da sta širitev EU in regija Zahodnega Balkana potrebna okrepljene pozornosti Evropske unije. Širitev EU na Zahodni Balkan bo ena ključnih prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Premier Janša je izpostavil, da je epidemija koronavirusa sicer spremenila prioritete v načrtih predsedovanja Svetu EU. Tako sta na predlog Slovenije v programu tria (zaporedna predsedstva Nemčije, Portugalske in Slovenije) kot prioriteti vneseni potreba po oblikovanju načrta za učinkovito ukrepanje ob primeru pandemije ter ob soočenju s kibernetskimi grožnjami in napadi.

Slovensko predsedstvo bo potekalo v času, ko se bodo EU in njene države članice soočale z vsestranskimi posledicami pandemije. Izogibati se bo potrebno novim delitvam. Premier Janša je izpostavil, da si bo slovensko predsedstvo prizadevalo za stabilizacijo in konsolidacijo Unije in za to, da bo čimbolj usposobljena za odgovor na številne izzive, s katerimi je soočena.

Udeleženci srečanja so tudi izpostavili skupni interes po krepitvi nadaljnjega vsestranskega sodelovanja Slovenije in višegrajske četverice.