Skoči do osrednje vsebine

Ministrica se je srečala z veleposlanico ZDA v Sloveniji

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 16. junija 2020, srečala z veleposlanico Združenih držav Amerike v Ljubljani Lyndo C. Blanchard. Sogovornici sta pozdravili dobro sodelovanje med Združenimi državami Amerike in Republiko Slovenijo, zlasti na področju pravosodja, ter tudi povsem konkretno med Veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Ljubljani in Ministrstvom za pravosodje. Obenem sta potrdili tudi zavezo po dobrem sodelovanju tudi v prihodnje.

Med pogovorom sta se med drugih dotaknili področja pretoka osebnih podatkov med EU in ZDA, in sicer učinka Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) na področju čezmejne obdelave osebnih podatkov in pričakovanja odločitve Sodišča EU v zadevi Schrems II, ki bo 16. julija 2020 med drugim razsodilo, ali je t. i. ščit zasebnosti (Privacy Shield) skladen s temeljnimi predpisi EU glede varstva osebnih podatkov. Ugotovili sta, da bo po izdani sodbi treba preveriti njeno morebitno učinkovanje na ureditev varstva osebnih podatkov oziroma na izmenjavo osebnih podatkov med EU in ZDA.    

Prav tako sta sogovornici pozdravili sodelovanje na področju mednarodne pravne pomoči med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike. Strinjali sta se, da sodelovanje poteka dobro in temelji na ustaljenih stikih, kar omogoča takojšen pretok informacij med relevantnimi organi.

Nadalje sta se seznanili s trenutnim stanjem razgovorov med Republiko Slovenijo in Svetovno judovsko organizacijo za restitucijo (WJRO) glede vprašanja judovskega premoženja brez dedičev ter pozdravili dobro sodelovanje in postopni napredek tudi na tem področju.  

Ministrica je veleposlanico na kratko seznanila tudi z delovanjem Ministrstva za pravosodje v času epidemije. Posebno pozornost pa je ministrica namenila predstavitvi projekta Hiša za otroke, s katero želimo otrokom, ki so žrtve hujših kaznivih dejanj, zagotoviti čim boljšo obravnavo in pomoč na enem mestu.