Skoči do osrednje vsebine

Prihodnje leto bomo obeleževali 300. obletnico Škofjeloškega pasijona

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc in Damjan Damjanovič, v. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost, sta se skupaj s sodelavko sestala s Tinetom Radinjo, županom Občine Škofja Loka, mag. Robertom Strahom, podžupanom Občine Škofja Loka, ter Jakobom Vrhovcem, vodjo Škofjeloškega pasijona 2021.

Beseda je tekla o prihajajoči 300. obletnici prvega dramskega besedila v slovenskem jeziku, ki jo bomo obeleževali prihodnje leto. Škofjeloški pasijon je leta 1721 v obliki 863 verzov zapisal kapucin pater Romuald Marušič, ki je želel svetopisemske zgodbe približati preprostemu človeku.

Navzoči na sestanku so uvodoma povzeli historiat zahtevnega uprizoritvenega projekta (v baroku sicer prikazanega le nekajkrat), ki od leta 1999. vsakih sedem let v obliki žive uprizoritve poveže okoli 1000 prostovoljcev iz regije.

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je dejala, da se na ministrstvu ''zavedamo vrednosti in pomena te dediščine in njenega ohranjanja.'' Prav tako je izrazila skrb in upanje, da bo zahteven projekt, načrtovan marca 2021, zaradi možnosti ponovitve pandemije covida-19 lahko izveden v vsej svoji razsežnosti. Podrobnejši dogovori o možnostih sodelovanja ministrstva za kulturo bodo potekali v mesecu septembru.

Leta 2016 je bil Škofjeloški pasijon zaradi edinstvene oblike in razsežnosti vpisan na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.