Skoči do osrednje vsebine

Finančni minister podelil »finančnega oskarja« najboljšemu upravljavcu desetletja

Mag. Andrej Šircelj se je na povabilo revije Moje finance udeležil investicijske e-konference »10. dan mojih financ,« kjer je podelil tudi finančnega oskarja Primožu Cenclju iz Generali Investments, najboljšemu upravljavcu desetletja.
Novinarka in minister sedita na stolih ter izvajata intervju, v ozadju je tabla z napisom 10 let ocenjevanja vzajemnih skladov

Pogovor z ministrom za finance Andrejem Šircljem | Avtor: Ministrstvo za finance

Pred podelitvijo nagrade je minister odgovoril na nekaj kratkih vprašanj, kjer je poudaril, da je COVID-19 velik šok za gospodarstvo, vendar da je potrebno gledati naprej in da bo gospodarstvo zaživelo. »Vlada bo začela rebalans pripravljati v tem mesecu in ga bo pripravila do 1. septembra. Trenutno vam še ne morem povedati, ali bodo rezi ali ne, kje bodo rezi, če sploh bodo,« je pojasnil minister, ki je v nadaljevanju dejal, da so davki stabilni in da povečanje davčnih stopenj ni v načrtu.

Mag. Šircelj je omenil tudi, da koalicijska pogodba predvideva oblikovanje strokovne ekipe za pripravo predlogov za dolgoročno nadgradnjo davčnega sistema, nekaj več časa pa je minister namenil naslednjem vprašanju: »Prizadevanja revije Moje finance v zadnjem desetletju so, da bi osebne finance postale del šolskega urnika, zato smo tudi ustanovili Finančno šolo za opismenjevanje vseh generacij. Menite, da je finančna pismenost državljanov pomembna za državo?« Minister je odgovoril, da se na vsakem koraku srečujemo z odločitvami, ki imajo finančne posledice, zato meni, da finančna pismenost prav gotovo pomaga pri sprejemanju boljših finančnih odločitev. »Večjo pozornost je potrebno nameniti že mladim, da bodo lažje ločili med dobro in slabo ponudbo in da se bodo tudi zavedali možnosti tveganja,« je še dodal mag. Šircelj.

Program so organizatorji popestrili z okroglo mizo z naslovom »Kje so priložnosti za zaslužek v prihajajočem desetletju?« Na okrogli mizi so sodelovali pretekli prejemniki nagrad za naj upravljalce, sledil je pogovor o digitalnih bankah in o tem, kaj lahko pričakujemo na finančnem področju v naslednjem desetletju.