Skoči do osrednje vsebine

ZDA Sloveniji predaja že drugo donacijo zaščitnih sredstev

Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani bo v ponedeljek, 15. junija, v prostorih UKC Ljubljana Ministrstvu za zdravje in Upravi za zaščito in reševanje predalo donacijo zaščitnih sredstev za primer vnovičnega razmaha COVID-19 oziroma podobnih bolezni. Tokratna donacija obsega aparat za dezinfekcijo bolnišničnih prostorov s pomočjo ultravijolične svetlobe v C-spektru slovenskega proizvajalca ter zaščitne obleke, škornje in rokavice.

Gre za že drugo donacijo, s katero ameriško veleposlaništvo oziroma njegova Pisarna za obrambno sodelovanje, ki deluje na Ministrstvu za obrambo, izraža podporo Sloveniji v boju z epidemijo COVID-19 ter simbolično potrjuje uspešno dolgoletno sodelovanje med državama. Na pobudo navedene pisarne je namreč sredstva za donacijo zagotovilo Evropsko poveljstvo ZDA (United States European Command) v okviru Programa čezmorskih humanitarnih ukrepov za pomoč ob nesrečah in civilni pomoči ob tesnem sodelovanju z Upravo za zaščito in reševanje in Ministrstvom za zdravje.

Donacija obsega aparat za dezinfekcijo bolnišničnih prostorov s pomočjo ultravijolične svetlobe v C-spektru, ki ga je razvilo slovensko podjetje. Aparat z obsevanjem uniči bakterije, viruse in mikroorganizme, tudi COVID-19. V donaciji so tudi zaščitne obleke, nadškornji in zaščitne rokavice, odporne na kemikalije.

Z donacijo za povečanje zmogljivosti na področju kriznega upravljanja in zmožnosti odzivanja na izredne razmere ZDA simbolično potrjujejo dolgoletno partnerstvo med državama ter izkazujejo solidarnost pri prizadevanjih za zaščito prebivalcev Slovenije in širše regije pred COVID-19.

Donacijo bo Sloveniji izročila ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard, simbolično pa jo bosta prevzela državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant in državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin.

Dogodek bo v ponedeljek, 15. junija, ob 12. uri za Pediatrično kliniko UKC Ljubljana, ob vstopni ambulanti za COVID-19 (Korytkova ulica, Ljubljana).