Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Lampret ob prenovi nemške kostnice v Tolminu poudaril prizadevanje za mir in mednarodno sodelovanje

V petek, 12. junija, je bila v Tolminu slovesnost ob zaključku prenove nemške kostnice. Zbrane je nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret, ki je poudaril, da je »ta pieteten dogodek, na katerem se spominjamo mladih ljudi, ki so izgubili svoje življenje na bojnem polju, tudi priložnost, da si v luči spomina na vse trpljenje evropskih narodov v preteklem stoletju še močneje prizadevamo za mir, plodno mednarodno sodelovanje in skupni razvoj.«

»Soška fronta  je bila eno najbolj krvavih bojišč 1. svetovne vojne in prizorišče največjega spopada v zgodovini na slovenskem ozemlju. Nemška kostnica je edino mesto na tem območju, kjer je pokopano večje število nemških vojakov. Skrb za ta spominska obeležja je naša dolžnost in odgovornost. Zato bi se rad zahvalil vsem, ki so prispevali k temu, da je ta pomemben kulturnozgodovinski in arhitekturni spomenik zgledno prenovljen,« je v nadaljevanju povedal državni sekretar Lampret.

Izpostavil je tudi, da je Zvezna republika Nemčija strateška, politična in najpomembnejša gospodarska partnerica Republike Slovenije. Pripadniki Slovenske vojske skupaj s pripadniki nemške vojske in drugimi zavezniškimi silami sodelujejo v številnih mednarodnih operacijah in misijah v podporo miru. Napovedal je, da nameravamo obstoječe dvostransko sodelovanje med državama na obrambnem področju v prihodnje še  okrepiti. Poleg tega Republika Slovenija in Zvezna Republika Nemčija skupaj s Portugalsko tvorita takoimenovano trojko držav predsedovanja Svetu Evropske unije, kar nas tesno povezuje v dolgoročnih ciljih naših zaporednih predsedovanj.

V zaključku govora je državni sekretar Uroš Lampret še povedal, da je nemška kostnica ena izmed osrednjih točk na Unescovem poskusnem seznamu svetovne dediščine in eden od spominskih krajev, povezanih v Pot miru od Alp do Jadrana. Ta izvirna spominska pot nadgrajuje spomin na vojno, ki je brezobzirno jemala mlada življenja, z jasnim sporočilom o miru in strpnosti.

Zbrane sta nagovorila tudi župan občine Tolmin Uroš Brežan in veleposlanik Zvezne republike Nemčije v Republiki Sloveniji Klaus Riedel.

Slovesnosti je sledilo odprtje razstave Tolminskega muzeja z naslovom Nemške kostnice med Sočo in Piavo avtorjev mag. Damjane Fortunat Černilogar in dr. Morena Baccicheta in oblikovalke Annalise Marini.

Državni sekretar Lampret govornik v Tolminu na slovesnosti ob zaključku prenove nemške kostnice | Avtor: Jerica Pavšič, MORS

1 / 2