Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan in v.d. generalnega sekretarja Drofenik na virtualni predstavitvi prioritet nemškega predsedovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan in vršilec dolžnosti generalnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve RS Jožef Drofenik sta se danes udeležila neformalnega avdio-video srečanja državnih in generalnih sekretarjev EU.

Srečanje sta organizirala nemško predsedstvo Sveta EU in Evropska služba za zunanje delovanje, z namenom predstaviti nacionalni program nemškega predsedovanja Svetu EU. Nemčija bo začela svoje predsedovanje 1. julija 2020.

Z video sporočilom nemškega ministra za zunanje zadeve Heika Maasa so napovedali, da bo Nemčija predsedovala Svetu EU s sloganom "Skupaj za obnovo Evrope". V naslednjih šestih mesecih se bo Nemčija osredotočila na to, kako povečati solidarnost in kolektivno sposobnost za krepitev vloge EU v svetu ter njene strateške avtonomije. Evropa mora biti globalni motor in močan enoten glas na področju zunanjih zadev, je dejal Maas.

Zelo ambiciozno agendo Nemčije je predstavil državni sekretar nemškega ministrstva za zunanje zadeve Miguel Berger. Nemčija bo, kot je že napovedala z nemško-francoskim predlogom za ponoven zagon gospodarstva, na začetku predsedovanja pospešeno delala na sprejetju Večletnega finančnega okvira in načrta EU za okrevanje. Hkrati pa se bo nadaljevalo delo glede prihodnjih odnosov z Združenim kraljestvom in na področjih digitalizacije, Zelenega dogovora, migracij in vladavine prava. Generalna sekretarka Evropske službe za zunanje delovanje Helga Schmid je dodala, da potrebujemo notranje močno Evropo, da se bo lahko uspešno ukvarjala z zunanjimi izzivi.

Nemški državni sekretar se je zahvalil Hrvaški za izjemno opravljeno delo v pogojih, v kakršnih do zdaj ni predsedovala še nobena država ter dal besedo svojim partnerjem v triu predsedstva, Portugalski in Sloveniji.

Državni sekretar Dovžan je poudaril, da si Slovenija prav tako prizadeva za krepitev odpornosti Evrope ter koordinacije držav članic pri spopadanju s krizami, kot so pandemija, migracije in kibernetski napadi. Izrazil je polno podporo načrtom Nemčije na področju izhoda iz krize ter ovrednotenja pridobljenih izkušenj. Posebej je pozval k nujnosti čim prejšnjega dogovora o večletnem finančnem okviru in o skladu za gospodarsko okrevanje.

Portugalski generalni sekretar Alvaro Mendonça E Moura je sodelujoče seznanil, da je moral trio predsedojočih držav zaradi aktualne krize prilagoditi svoj program novim razmeram. Poudaril je, da je kriza pokazala, kako pomembna za državljane sta zdravstvena oskrba in socialni steber.

Naslednje takšno srečanje državnih in generalnih sekretarjev EU bo organizirala Portugalska, predvidoma tik pred prevzemom predsedovanja Svetu EU, ki se prične 1. januarja prihodnje leto.