Skoči do osrednje vsebine

Ministrica se je srečala s predsednikom Slovenskega sodniškega društva

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 10. junija 2020, srečala s predsednikom Slovenskega sodniškega društva dr. Andrejem Ekartom.

Predstavniki Slovenskega sodniškega društva so na današnjem srečanju ministrico seznanili s svojimi stališči in pričakovanji glede raznolikih vsebin, ki zadevajo razvoj sodstva v Republiki Sloveniji. Med prioritetami so izpostavili zlasti varovanje in utrjevanje sodnikove neodvisnosti, potrebo po varovanju ugleda sodstva in dviganju zaupanja vanj, nasprotovanje privatizaciji nekaterih sodnih opravil, potrebo po ureditvi plač sodnikov, ki naj bo odraz zahtevnosti in odgovornosti pri opravljanju sodniške funkcije, in izrazili pripravljenost pri tvornem sodelovanju tudi v okviru normativnih sprememb.

Ministrica mag. Lilijana Kozlovič je poudarila naklonjenost konstruktivnemu, strpnemu in strokovnemu dialogu, saj bodo le skupna prizadevanja lahko nadgradila sistem. Zavzela se je za dosledno spoštovanje sodnikove neodvisnosti na vseh ravneh. V prihodnje namerava ministrica z resornim ministrstvom nasloviti problematiko sodniških plač. V nadaljevanju je pojasnila posamezne zaveze, ki jih na področju pravosodja določa koalicijska pogodba, tudi na področju sodniške službe. Predstavila je ključne prednostne naloge in predloge zakonskih rešitev, ki jih pripravljamo. Pri tem je poudarila nujnost sodelovanja vseh pravosodnih deležnikov, saj le na tak način lahko zagotovimo najboljše rešitve, ki bodo omogočale nadaljnji razvoj in še večjo učinkovitost celotnega pravosodja.