Skoči do osrednje vsebine

Vrednostni boni za pospeševanje potrošnje turizma

V Uradnem listu RS, št. 80, z dne 30. 5. 2020, je bil objavljen Zakon za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni COVID-19 (v nadaljevanju: ZIUOOPE), ki prinaša turistične bone za unovčitev nastanitve oz. nastanitve z zajtrkom v Republiki Sloveniji.

Podrobneje način unovčitve bona ureja uredba, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS dne 8. 6. 2020 in začne veljati 19. junija 2020. Bon je torej možno unovčiti vse od 19. junija pa do 31. 12. 2020. Bona ni potrebno unovčiti v enkratnem znesku, torej lahko znesek, ki vam pripada, v primeru nižje cene, kot je vrednost bona, uporabite za več bivanj. Bon je mogoče prenesti med sorodniki, zakonci in partnerji, kot to določa 5. odstavek 35. člena ZIUOOPE, in sicer ga je možno prenesti le enkrat in v celotni vrednosti.

Svetujemo vam, da pred rezervacijo oz. odhodom preverite, ali vaš izbran nastanitveni obrat tovrstne bone sploh sprejema. Na dan prihoda je potrebno ob prijavi seznaniti ponudnika, da boste za opravljeno storitev unovčili bon. Prav tako vam svetujemo, da pred odločitvijo o rezervaciji preverite tudi ceno. Nastanitveni obrat namreč v primeru plačila storitve z bonom za istovrstno storitev ne sme zaračunavati višje cene, kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

Hkrati apeliramo na ponudnike storitev, da se navedenega držijo in cen ne dvigajo. Le zadovoljen gost bo potrošil poleg nastanitve še več in s tem bomo vsi prispevali k pospešitvi turizma v domačem okolju.

Predpis