Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje s predstavniki Slovencev na Madžarskem

Ob robu redne seje Komisije Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu sta se ministrica dr. Helena Jaklitsch in državni sekretar dr. Dejan Valentinčič neformalno sestala s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andreo Kovacs in predsednikom Državne slovenske samouprave na Madžarskem Karlom Holcem.

Predsednik Državne slovenske samouprave na Madžarskem Karel Holec, ministrica dr. Helena Jaklitsch, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs, državni sekretar dr. Dejan Valentinčič. | Avtor: USZS

Ministrica jima je kratko opisala ukrepe USZS v času pandemije koronavirusa in se jima še enkrat zahvalila za pomoč s šivanjem mask ter dobavo dodatnega blaga za Slovenijo. Predstavnika porabskih Slovencev sta ministrici orisala boj proti pandemiji na Madžarskem ter izpostavila da je bil za rojake v Porabju tudi čas, ko so kot skupnost še posebej skupili skupaj in si medsebojno pomagali. Obe strani sta izrazili posebno zadovoljstvo, da so se epidemiološke razmere že bistveno izboljšale, da sta predstavnika porabskih Slovencev lahko spet pripotovala v Slovenijo, skupaj pa so lahko že tudi načrtovali prvi uradni obisk ministrice pri slovenski narodni skupnosti na Madžarskem.