Skoči do osrednje vsebine

Trije slovenski finalisti za nagrado NATURA 2000 – glasovanje do 15. septembra, in eden za nagrado LIFE

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Trije projekti iz Slovenije - Naravni rezervat Ormoške lagune, ECO KARST in projekt LENA so se uvrstili med letošnjih 27 finalistov izbora za nagrado Natura 2000, ki jo podeljuje Evropska komisija. Glasovanje je odprto do 15. septembra. LIFE DINALP BEAR pa se je uvrstil med 15 finalistov izbora najboljših projektov za LIFE nagrado, ki so se zaključili v preteklem letu.

Natura 2000 nagrada

Nagrada Natura 2000, ki jo podeljuje Komisija, nagrajuje odličnost pri upravljanju območij Natura 2000 in prikazuje dodano vrednost mreže za lokalna gospodarstva. Namenjena je tistim, ki se trudijo, da bi bila Natura 2000 uspešna zgodba in bi dosegala svoj namen, istočasno pa opozarja javnost na pomen omrežja Natura 2000 in dosežke upravljavce teh območij. Razpisanih je pet kategorij, ki prikazujejo najboljše zgodbe o uspehu pri ohranjanju narave Evrope, in sicer ohranjanje, socio-ekonomske koristi, komunikacija, usklajevanje interesov/dojemanja ter čezmejno sodelovanje in povezovanje.

Za letošnjo nagrado je Komisija izmed 79 prijav izbrala 27 finalistov, med katerimi bo izbrala pet zmagovalcev, za vsako kategorijo po enega. Predvidena je še posebna nagrada, nagrada državljanov. Vsakdo lahko namreč glasuje za tistega finalista, ki je po njegovem prepričanju največ prispeval k uspešnosti in prepoznavnosti Natura območij. Finalist, ki bo prejel največ glasov ljudstva, prejme nagrado državljanov. Glasuje lahko vsak, glasovanje pa je odprto do 15. septembra 2020.

Med 27 finalisti so tudi trije iz Slovenije. Naravni rezervat Ormoške lagune, ki ga upravlja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, kjer so nekdanje bazene odpadne vode Tovarne sladkorja Ormož po njenem zaprtju leta 2006 ter tudi z LIFE sredstvi in sredstvi MOP namenili dolgoročnemu varstvu ptic. Med finalisti sta tudi dva Interreg projekta, in sicer ECO KARST, projekt sedmih držav, kjer je bil vodilni partner Zavod za gozdove in projekt LENA (Local Economy and Nature Conservation in the Danube Region), kjer je kot pridruženi partner sodeloval BSC Kranj.

LIFE nagrada

Komisija vsako leto izbere najboljše projekte, ki so se zaključili v preteklem letu. LIFE nagrade, ki se podeljujejo že 14 let, prepoznavajo najbolj inovativne, navdihujoče in učinkovite projekte LIFE v treh kategorijah: podnebni ukrepi, okolje in varstvo narave. Znani so finalisti, iz vsake kategorije jih je pet, skupno torej 15. Med finaliste se je uvrstil tudi slovenski projekt »Upravljanje in ohranitev populacije rjavega medveda v severnih Dinaridih in Alpah -  LIFE DINALP BEAR«. Projekt je vodil Zavod za gozdove Slovenije, vanj pa so bili vključeni številni partnerji iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije. Podelitev nagrad vsako leto poteka v Bruslju na dogodku na Zelenem tednu, ki je organiziran v maju. Letos je podelitev zaradi ukrepov, ki so posledica epidemije Covid-19, prestavljena na jesen.