Skoči do osrednje vsebine

Poročili o stanju kopalnih voda v Evropi in Sloveniji v letu 2019

Slovenija se v Evropi z dobro kakovostjo kopalnih voda že vrsto let uvršča v vrh držav, ki spremljajo kakovost teh voda.

Slovenija se v Evropi z dobro kakovostjo kopalnih voda že vrsto let uvršča v vrh držav, ki spremljajo kakovost teh voda. To potrjuje tudi Evropsko poročilo o stanju kopalih voda za leto 2019. Slovenijo uvršča med 9 držav, v katerih so vse kopalne vode primerne za kopanje. Te države so Avstrija, Grčija, Ciper, Malta, Hrvaška, Latvija, Litva, Luksemburg, Romunija in Slovenja. Slovenija je tudi ena od osmih držav, kjer so vse kopalne vode redno pod nadzorom (Avstrija, Bolgarija, Finska, Irska, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovenija).

V Evropi je bilo lansko leto 22.295 kopalnih voda, kar je 164 več kot leta 2018 in 813 več kot leta 2015. To kaže na njihovo pomembnost in vlogo pri načrtovanju dopustniških aktivnosti Evropejcev.

Dve tretjini kopalnih voda je določenih na obalah morij. Ta mesta so zaradi večje samočistilne sposobnosti (slanost, UV žarki) navadno boljše kakovosti kot celinske kopalne vode. Tako je 87,4 % vseh evropskih kopalnih voda na morju odlične kakovosti oz. z minimalno vsebnostjo bakterij.

Pri nas je od 21 kopalnih voda na obali odličnih 20 (95,2%), z izjemo naravnega kopališča Žusterna, ki je zaradi izrednega onesnaženja vode v lanskem letu razvrščeno v razred zadostno. Razred zadostno še omogoča kopanje. Občina skupaj s komunalnim podjetjem in drugimi pristojnimi inštitucijam izvaja ukrepe za izboljšanje stanja.

V letu 2019 je bilo v Evropi 294 (1,3%) kopalnih voda slabe kakovosti, med njimi ni slovenskih. Glede na leto 2018 je ostalo slabe kakovosti 99 kopalnih voda, stanje se je izboljšalo na 61 kopalnih vodah, 38 kopalnih voda  pa se je ukinilo. Trajna prepoved kopanja zaradi dolgotrajne slabe kakovosti vode bo veljala na 55 kopalnih vodah na sicer na 36 v taliji, na osmih v Španiji, na štirih v Anglij ter na dveh v Franciji, na Češke, Danskem, Irskem, Nizozemskem in na Švedskem.

Kakovost kopalnih voda v Sloveniji

Slovensko poročilo o stanju kopalnih voda v lanskem letu poroča, da je 91,5 % (43 od 47) kopalnih voda odlične in dobre kakovosti, zadostne so štiri, nobena kopalna voda pa ni v slabem stanju, zaradi česar bi bilo kopanje prepovedano.

Glede na prve letošnje rezultate na naših kopalnih vodah se lahko nadejamo dobre kakovosti vode tudi v letošnji kopalni sezoni. Podatki prvih analiz vode so že objavljeni na prikazovalniku Karta kopalnih voda, kjer bodo objavljena tudi opozorila za zdravo in varno kopanje.

 

Kopalne vode

Kopalne vode