Skoči do osrednje vsebine

Obrambna ministra Republike Slovenije in Italijanske republike sta se preko videokonference zavzela za krepitev uspešnega obrambnega sodelovanja tudi v prihodnje

V ponedeljek, 8. junija 2020, je minister za obrambo Republike Slovenije, mag. Matej Tonin izvedel videokonferenco z ministrom za obrambo Italijanske republike Lorenzom Guerinijem. Minister Tonin je italijanskemu kolegu najprej izrazil sožalje ob številnih žrtvah zaradi koronavirusne bolezni COVID-19 v Italiji. Ministra sta v nadaljevanju izmenjala izkušnje na področju nudenja vojaške podpore civilnim strukturam v času pandemije.

Sogovornika sta nato izrazila zadovoljstvo nad obstoječim dvostranskim sodelovanjem med državama na obrambnem področju ter raziskala možnosti za okrepitev sodelovanja v prihodnje. Potrdila sta uspešnost skupnih nastopov v mednarodnih operacijah in misijah, pri čemer je Italija naša dolgoletna in ključna operativna partnerica. Pogovarjala sta se tudi o tesnem sodelovanju držav znotraj zveze Nato ter o sodelovanju znotraj Koncepta vodilnih držav pod vodstvom Italije, pri čemer je italijanski minister Guerini izpostavil, da je Slovenija ena ključnih partneric.

Ministra sta potrdila pomen dobrega sodelovanja med državama tudi v okviru regionalnih pobud, predvsem tistih, ki se nanašajo na območje Zahodnega Balkana in na prizadevanja držav v tej regiji za približevanje evro-atlantskim integracijam.

Minister za obrambo Italijanske republike Lorenzo Guerini je ministra za obrambo Republike Slovenije mag. Mateja Tonina tudi povabil na uradni obisk v Italijo.

Obrambna ministra RS Tonin in Italijanske republike Guerini med videokonferenco | Avtor: Vekoslav Rajh, MORS

1 / 2