Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar je sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je pred srečanjem z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Luigijem Di Maiem, ki bo potekalo 6. junija v Ljubljani, sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji. Sestanku se je pridružila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.
1 / 3

Pogovora z ministrom dr. Logarjem so se udeležili predsednica Slovensko kulturno gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, deželni tajnik stranke Slovenska skupnost in deželni svetnik Igor Gabrovec, deželni svetnik stranke Liga Danilo Slokar in deželna koordinatorka slovenske komponente Demokratske stranke Maja Tenze.

Predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji so predstavili aktualno stanje uresničevanja svojih pravic, ki izhajajo iz mednarodnopravnih dokumentov in notranje italijanske zakonodaje. Ob tem so še posebej poudarili pomen vzpostavitve učinkovitega mehanizma za zastopstvo predstavnikov narodne manjšine v obeh domovih italijanskega parlamenta ter izpolnitev zavez o vrnitvi Narodnega doma v Trstu. Izpostavljen je bil tudi pomen postopnega odpravljanja omejitvenih ukrepov v boju proti pandemiji.

Minister dr. Logar je zagotovil, da bo Slovenija še naprej podpirala rešitve, ki bodo odražale legitimna pričakovanja slovenske narodne skupnosti glede uresničevanja svojih pravic. Poudaril je, da so vprašanja slovenske narodne skupnosti del rednega in konstruktivnega političnega dialoga z Italijansko republiko.